Provinciale erkenning voor drie lokale zaken uit Lichtervelde

Cool&Co is pas sinds december open.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Cool&Co is pas sinds december open.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

Cool & co en Groenten en Fruit van Houcke mogen zich voortaan 100 procent West-Vlaamse streekproducenten noemen. ‘Koffie, thee en meer’ kreeg dan weer het label van streekhoekje.

Dat werd midden februari beslist door de erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de erkenningscommissie hoeveproducenten (Inagro). In totaal zijn er nu al 517 erkende streekproducten en 396 producenten en verkooppunten die het label kregen.

Verse groenten

Cool & co, de hoevewinkel van Evelien Maertens en Davy Cool in de Leysafortstraat 34, opende pas op 18 december de deuren. Het hele jaar door vind je er prei van eigen teelt, tijdens het seizoen ook zelfgekweekte kropsla, knolselder en aardappelen. Daarnaast vullen ze hun assortiment aan met groenten en fruit waarbij ze zoveel mogelijk de keuze maken voor lokaal geteelde producten. Ook confituren, zuivel, honing, mosterd en granola behoren tot hun gamma.

Aadbeien en frambozen hebben voor Pieter en Veroniek Van Houcke-Vanrobays uit de Kattestraat 9 dan weer geen geheimen meer. Vanaf maart kan je in hun hoevewinkel terecht voor aardbeien. De frambozen volgen iets later. Sinds 2020 kan je ook proeven van hun zelfgeteelde blauwe bessen. Wie langs gaat om kleinfruit te kopen, kan er ook onmiddellijk heel wat ander fruit en groenten aankopen. Wie zichzelf eens extra wil verwennen, kan ook nog enkele streekproducten meenemen zoals advocaat, ambachtelijke confituren of hoeve-ijs van De Bossneppe.

Streekhoekje

Tot slot kregen ook vier streekhoekjes een erkenning. Dat zijn streekwinkels, delicatessezaken, buurt- of hoevewinkels in West-Vlaanderen waar een assortiment ‘100% West-Vlaams’ hoeve- en streekproducten verkrijgbaar is. ‘Koffie, thee en meer’ uit de Hoogstraat 12 krijgt zo’n label. De winkel van Dumolyn koffie is een bedrijf dat al drie generaties lang koffie brandt. Je vindt er echter veel meer dan koffie alleen. Bezoekers kunnen er zich te goed doen aan losse thee, allerhande (non-)alcoholische dranken, olijfolie, azijn, zoet, zout en meer. (BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.