Promenade de Flandre mikt op de Zuid-West-Vlaamse consument

© Olaf Verhaeghe
Axel Vandenheede

Dinsdagnamiddag vond de preopening van de Promenade de Flandre plaats, het megawinkelcentrum vlak bij Auchan Roncq.

Niet zonder trots ontving directeur Jean-François Lictevout de vele vips en de pers voor een voorstelling en een rondleiding op de site van 20 hectare. “Daarvan is er 60.000 vierkante meter ingericht als winkelcentrum”, stelt hij. “Er is voor 10.000 vierkante meter aan groen voorzien, waardoor de auto’s op de parking aan het zicht worden onttrokken.”

50 jaar Auchan Roncq

De officiële opening op 18 oktober is voor Immochan en Altarea Cogedim het sluitstuk van een enorm lange periode. In 2004 al sloten beide een contract af om samen te werken op de site Le Petit Menin in Roncq. Maar pas in 2013 kon door allerlei perikelen een stedenbouwkundige vergunning worden ingediend. In 2015 werd de vergunning toegekend en op 2 januari vorig jaar werd de werf opgestart.

Promenade de Flandre mikt op de Zuid-West-Vlaamse consument
© Olaf Verhaeghe

“Op de site Le Petit Menin is intussen al Decathlon open gegaan en volgend jaar volgt een grote vestiging van Le Roi Merlin”, stellen vertegenwoordigers van Immochan en Altarea. “Er zullen nog ontwikkelingen volgen. De Promenade de Flandre wordt de perfecte aanvulling op Auchan Roncq, dat dit jaar 50 jaar bestaat en tot de top vier van winkelcentra in Frankijk behoort.”

82 miljoen euro

De ontwikkelaars en de directie van de Promenade de Flandre stellen onomwonden dat ze veel klanten verwachten. “We mikken op 4 miljoen bezoekers per jaar. In grote mate zullen dat Fransen zijn die niet langer de grens zullen moeten oversteken om in België spullen voor het huishouden te kopen. Want in de Promenade zullen ze alles vinden. Bovendien mikken we ook op Belgisch cliënteel. Ons doelgebied is de Eurometropool – de driehoek tussen de steden Rijsel, Kortrijk en Doornik – en daarin wonen twee miljoen mensen. Van hen is meer dan een derde Belg.”

Promenade de Flandre mikt op de Zuid-West-Vlaamse consument
© Olaf Verhaeghe

Een serieus nadeel hierbij is wel dat de Promenade de Flandre maar twaalf koopzondagen kan organiseren. “Maar de bezoekers kunnen hier de andere zes dagen van de week terecht. We willen ook met de politici samen zitten om te bekijken of we niet meer zondagen open mogen zijn.”

De meeste winkels zijn gericht op binnenhuisinrichting in de breedste zin van het woord. Verder zijn er handelszaken die te maken hebben met sport en ontspanning, zoals Intersport en trampolinepark Weez Jump. Tot slot zijn er ook modewinkels en vijf restaurants.

Het project Promenade de Flandre zelf kostte 82 miljoen euro en zorgt voor 650 extra jobs. De ontwikkeling van de site Le Petit Menin wordt begroot op 155 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier