Profiteer ervan! Zonnig verlengd weekend op komst

Klaar om er een spetterend verlengd weekend van te maken?! Als we de weersvoorspellingen erop naslaan, belooft het alvast een zonnig weekendje te worden. Profiteer ervan want na maandag wordt de kans op een bui geleidelijk weer iets groter.

Eerst het slechte nieuws, vanavond woensdag is er nog kans op een lokale bui. Komende nacht blijft het meestal zwaarbewolkt maar er valt weinig of geen neerslag. De minima gaan van 7 tot 11 graden. Morgen donderdag is het wisselend tot zwaarbewolkt met wat lichte regen of een bui. Er waait een zwakke veranderlijke wind. Aan zee waait het zwak tot matig uit oost tot noordoost. De maxima bereiken 14 tot 19 graden. Maar van vrijdag tot en met maandag is het rustig en droog met zonnige perioden.

Dat belooft dus voor het verlengd weekend en de massa-events die de komende dagen op het programma staan zoals de Thuisdag in Kortrijk en de Heilige Bloedprocessie in Brugge (beiden morgen donderdag) en de tijdrit van de Ronde van België die vrijdag in Diksmuide plaatsvindt.

Droger en zonniger dan normaal

De meteorologische lente loopt nog tot zondag 1 juni, maar nu al is duidelijk dat de lente van 2014 de derde warmste wordt sinds het begin van de waarnemingen in 1833. “De gemiddelde temperatuur voor de lente van 2014 ligt nu op 11,7 graden”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “De tweede warmste lente (12,2 graden in 2011) en vierde warmste (11,2 graden in 1993 en 2009) liggen daarmee buiten bereik. De warmste lente werd opgemeten in 2007, met een gemiddelde temperatuur van 12,3 graden. Vorig jaar was het nog veel kouder, met een gemiddelde lentetemperatuur van 7,7 graden. Het was deze lente ook droger en zonniger dan normaal. Tot en met dinsdag viel er 92 mm neerslag, tegenover normaal 188 mm. De lente van 2014 komt wel niet in de top-5 van droogste lentes. Ook het aantal uren zonneschijn haalt geen notering in de top-5: de zon scheen 555 uren, tegenover normaal 464 uren. In de lente van 2011 scheen de zon nog 707 uren. Dehenauw voegt eraan toe dat daar de laatste dagen van de maand natuurlijk nog wat kan bijkomen. Dit jaar kenden we wel de vroegste warme dag ooit: deze lente werd op 9 maart al meer dan 20 graden gemeten in Ukkel.

(mlt/bel)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.