Product placement van piano van Maene uit Ruiselede kost de VRT 5.000 euro

Redactie KW

De openbare omroep werd beboet voor product placement.

De openbare omroep VRT moet een boete van 5.000 euro betalen omdat ze bepaalde regels met betrekking tot productplaatsing niet heeft nageleefd. Dat heeft de Vlaame Regulator voor de Media (VRM) maandag bekendgemaakt in een persbericht. In een uitzending van Reyers Laat en De 7de dag, waar Ozark Henry een optreden gaf, werd er overmatige aandacht geschonken aan de piano’s van Maene, oordeelde de VRM.

Klacht

De boete komt er na twee klachten van twee concurrerende pianobedrijven die vonden dat er sprake was van ‘onrechtmatig promoten van bepaalde pianobedrijven’, luidt het persbericht. Volgens de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media is er duidelijk sprake van productplaatsing, wat wordt toegelaten door het Mediadecreet als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Hierin schoot VRT tekort, oordeelde de VRM. Er werd te veel aandacht geschonken aan het logo van de piano’s. Het logo was telkens 3 seconden in beeld, een keer zelfs 15 seconden in Reyers Laat. Bovendien ontbrak het logo voor productplaatsing aan het begin en het einde van de uitzendingen.

De VRM legt de VRT nu een boete op van 5.000 euro omdat de mediaregulator zwaar tilt aan deze overtreding. Anderzijds maken ze wel de kanttekening dat het telkenmale om een liveuitzending ging en dat ‘de pianomarkt eerder een nichesegment is’.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier