De artikelen van de groep Keter worden verkocht onder de merknamen Keter, Allibert, Curver en Hovac. De groep, die elf productievestigingen in Europa heeft, kampt naar eigen zeggen met een dalende concurrentiepositie en met overcapaciteit. De keuze om de Belgische fabriek te sluiten, heeft onder meer te maken met de verouderde infrastructuur en de hoge stroomkosten, luidt het.

"De groep kampt al enige tijd met een probleem qua rendabiliteit. Grondstoffen worden duurder en transportkosten stijgen, terwijl de retailmarkt steeds meer verschuift naar discounters en e-commerce, wat druk zet op de marges", aldus de Belgische bedrijfsleider Pascal Schittecatte.

Onderbenutting van de capaciteit

Daarnaast kampt de groep volgens hem met een onderbenutting van de capaciteit met zo'n 30 procent. "De groep heeft al acties ondernomen, zoals snoeien in de overheadkosten en het uitschrijven van transporttenders, maar dat was niet genoeg." Volgens Schittecatte is Keter nog niet verlieslatend, maar moet er wel ingegrepen worden om verliezen in de toekomst te vermijden.

Met elf fabrieken in Europa, werd gekeken naar consolidatiemogelijkheden. "In de Benelux zijn er vier productievestigingen, waarbij die van Niederkorn in Luxemburg dezelfde producten (huishoudartikelen, red.) maakt als in Oeselgem, maar wel een pak moderner is dan wij."

Als de plannen bevestigd worden, zal de productie deels verhuizen naar Luxemburg en andere vestigingen

De directie wil Oeselgem dan ook sluiten. Als de plannen bevestigd worden, zal de productie deels verhuizen naar Luxemburg en deels naar andere vestigingen van de groep. De verkoopsafdeling blijft wel in België, maar zal waarschijnlijk verhuizen naar een kleiner kantoor in de buurt.

Productie tijdelijk stilgelegd

Het personeel werd donderdag ingelicht en de productie werd tijdelijk stilgelegd. Vrijdag zou er weer gewoon aan het werk worden gegaan. De directie wil ook zo snel mogelijk een constructieve dialoog aangaan met de vakbonden. Een datum voor de opstart van de procedure-Renault ligt nog niet vast.

(Belga)

Vakbond: "Mokerslag voor veel werknemers"

"Het laatste financieel resultaat van Keter was nochtans positief", reageert vakbondsafgevaardigde Annelies Deman (ABVV).

"Dit is voor alle personeelsleden dan ook een donderslag bij heldere hemel. Er waren wel geruchten, maar niemand had gedacht dat de ingrepen zo drastisch zouden zijn. De productie verhuist naar Luxemburg en de vestiging in Oeselgem wordt tegen eind dit jaar opgedoekt. Er blijven nog negen verkopers in dienst, maar die kunnen elders binnen de groep aan de slag. Dit is een mokerslag voor heel wat werknemers. De meeste mensen hadden hier een staat van dienst die twintig tot dertig jaar teruggaat. Herlokalisatie van werknemers is praktisch niet werkbaar, omdat de dichtste vestiging in Luxemburg ligt. Zo'n eind verhuizen doen de meeste mensen uiteraard niet. We zitten binnenkort samen met de directie om een informatie- en consulatieronde op te starten." (vadu)