Primeurs Poperingse hopscheuten halen recordprijs van 2.750 euro per kilo

275 euro voor 100 gram, dat is het nieuwe recordbedrag. © (gf)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de REO Veiling in Roeselare werden de eerste Poperingse hopscheuten van het seizoen geveild voor een recordprijs van 275 euro per 100 gram. De primeurs van de Poperingse delicatesse worden aangevoerd door slechts vier leveranciers, onder andere sociaal project De Hoeve van De Lovie.

Poperingse hopscheuten, de jonge uitlopers van de hoppeplant, zijn een duurzaam streekproduct met een beperkte beschikbaarheid, en zijn ook daarom exclusief. De primeurhopscheuten werden op de REO Veiling aangevoerd door vier producenten.

Het sociaal project De Hoeve van De Lovie vzw, een sociale organisatie voor de ondersteuning van personen met een verstandelijke beperking in de Westhoek, slaagde daar voor de 27ste keer in. “Er werken dagelijks 15 tot 20 mensen op De Hoeve waar de hopscheuten geoogst worden”, vertelt Brigitte Dewulf, stafmedewerker communicatie van De Lovie. “Het is iedere keer een uitdaging om hopscheuten aan te leveren. Want hopscheuten worden manueel geoogst en met de grootste zorg gereinigd en verpakt. Het marktklaar maken van het delicate product geeft veel voldoening bij onze mensen die fier zijn met het mooie resultaat. We leverden 1,5 kg primeurhopscheuten aan. Gedurende een 10-tal uren waren 6 mensen druk in de weer om de 6 schaaltjes marktklaar te maken.”

“Het nieuwe seizoen kondigt zich opnieuw veelbelovend aan met hopscheuten van extra kwaliteit”, vervolgt Brigitte Dewulf. “September, oktober en november waren qua temperaturen zachte maanden zonder veel regen. We konden mooie volwassen hopplanten in ideale omstandigheden rooien en ophalen. We bezoeken jaarlijks alle hopboeren in de regio van Poperinge. De hopteelt is er al enkele jaren aan een revival bezig en verscheidene telers durven het aan om hun hopareaal uit te breiden. Dit jaar komen onze hopplanten van bij een teler in Poperinge en in Boeschepe, Frankrijk. Met een enthousiaste groep medewerkers hebben we er heel zorgvuldig de hopplanten Challenger gerooid.”

Primeurs Poperingse hopscheuten halen recordprijs van 2.750 euro per kilo

Ook REO producenten Marc Vandevelde uit Reningelst en Tomas Boeraeve uit Poperinge waren zoals vorig jaar op de afspraak. Bart Vanbeveren uit Proven voert al 28 jaar zijn hopscheuten op de REO Veiling aan, maar was vandaag voor de tweede keer present op de nationale primeurverkoop. De vier REO producenten leverden samen 5,75 kg Fine Fleur primeurhopscheuten op de REO Veiling af, of 23 schaaltjes van telkens 250 gr. Dit is 2,25 kg minder in vergelijking met vorig jaar. In 2018 vond de nationale primeurverkoop trouwens één dag later plaats in vergelijking met dit jaar.

Authentiek METRO Cash & Carry nam voor de dertiende keer deel aan de nationale primeurverkoop en haalde het volledige aanbod binnen. Bij de eerste druk werden 13 schaaltjes (3,25 kg) geveild tegen het recordbedrag van 275 euro voor 100 gram. Dat is 41 euro meer in vergelijking met vorig jaar. De oplopende veilingprijs onderlijnt niet alleen het exclusief karakter van Fine fleur hopscheuten, maar ook dat het authentieke product erg gegeerd is. “Met de primeuraankoop bevestigt METRO Cash & Carry dat ze werkelijk alles in huis heeft voor haar horecaklanten”, zegt Davy Van Effelterre, Customer Manager van METRO Cash & Carry. “Door bovendien producten aan te bieden die onze horecaklanten toelaten zich te onderscheiden en te differentiëren, onderlijnt METRO Cash & Carry niet alleen hun trouwe leverancier maar ook hun vaste partner te zijn. De Fine Fleur hopscheuten passen uitstekend in dit verhaal. Met de aankoop van de primeurhopscheuten toont METRO Cash & Carry ook bewust haar grote appreciatie voor authentieke streekproducten, met de focus op ultravers. Het waardevolle maatschappelijke werk van sociale projecten zoals De Hoeve van De Lovie maakt ons verhaal compleet op deze startdag van De Warmste Week. De primeurhopscheuten worden evenredig verdeeld over onze Delivery Service en de tien verschillende METRO-winkels in ons land: Antwerpen (Noord & Zuid), Brussel, Evergem, Hasselt, Luik, Wevelgem, Sint-Katelijne-Waver, Namen en Vorst.”

Na de nationale primeurverkoop van woensdag werden vrijdag 20 december opnieuw Fine Fleur hopscheuten te koop aangeboden op de REO veilingklok. Daarna is het ongeduldig wachten tot de tweede helft van januari 2020. Vanaf dan gebeurt de aanvoer van de delicatesse tegen een meer regelmatig tempo. Een normaal seizoen duurt tot half april. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier