Primeur voor Unizo Kortrijk: eerste vrouwelijke voorzitter

© JVGK
Axel Vandenheede

Gudrun Bekaert is de nieuwe voorzitter van Unizo Kortrijk. Ze volgt Dirk Dupont op, die zijn mandaat moet afstaan omdat hij lijsttrekker is van Kortrijk Vooruit. De zaakvoerder van Descaplant is de eerste vrouwelijke voorzitter van Unizo Kortrijk. “Maar wees gerust, ik kan mijn mannetje staan”, zegt ze.

Vorige week kwam Kortrijk Vooruit met niemand minder dan Dirk Dupont als lijsttrekker op de proppen. “Meteen na de bekendmaking heb ik het bestuur van Unizo Kortrijk op de hoogte gesteld”, aldus Dirk Dupont, die drieënhalf jaar voorzitter was. “Vanaf dan zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe voorzitter: Unizo moet politiek neutraal zijn. Op de algemene vergadering dinsdag werd Gudrun Bekaert unaniem verkozen tot mijn opvolger.”

Een logische keuze, zo blijkt: Gudrun (49), die samen met haar man Danny Descamps bloemenzaak Descaplant runt, is al een aantal jaar heel actief in het bestuur. “De laatste jaren was ik de secretaris”, vertelt ze. Dirk: “Ze was mijn rechterhand bij Unizo Kortrijk.”

communies

“Toch ben ik net als de andere bestuursleden een beetje geschrokken toen Dirk vertelde dat hij in de politiek stapte”, vervolgt Gudrun. “We wisten wel dat hij eind dit jaar de fakkel wou doorgeven. In dat kader hadden we al gesproken over een opvolger en ik zag het voorzitterschap wel zitten. Het plan was dat ik de laatste maanden van dit jaar mee zou lopen, maar dat komt er dus niet van. Bovendien moet ik overnemen in een heel drukke periode: de communies komen eraan, het wordt lente… Maar het zal wel lukken.”

Gudrun Bekaert volgt Dirk Dupont op als voorzitter van Unizo Kortrijk.
Gudrun Bekaert volgt Dirk Dupont op als voorzitter van Unizo Kortrijk.© JVGK

Met de aanstelling van Gudrun Bekaert als voorzitter breekt Unizo Kortrijk met een ‘mannelijke’ traditie. “We hebben het eens opgezocht en Gudrun is de eerste vrouwelijke voorzitter van de afdeling“, aldus Mattijs Baekelant van Unizo.

Straffe madammen

“Karel Van Eetvelt, de gewezen voorzitter van Unizo, zei een tijd geleden dat de afdelingen meer vrouwelijke voorzitters zouden moeten hebben”, pikt Dirk Dupont in. “Unizo Kortrijk luistert dus (lacht). Neen, serieus. Het is goed dat er eens een vrouw de leiding neemt. Vrouwen zijn meer beredeneerd en kunnen gesprekspartners beter ‘masseren’ om tot een consensus te komen. In het bestuur zitten er trouwens veel vrouwen, allemaal straffe madammen trouwens.”

Overleg

Gudrun zelf vindt het wel leuk dat ze een primeur te pakken heeft. “Al is het bijzaak dat ik de eerste vrouwelijke voorzitter ben. In de eerste plaats wil ik samen met onze organisatie de Kortrijkse ondernemers vooruit helpen. Ik pleit ook voor een goed overleg met het stadsbestuur: in Kortrijk moet er ook rekening gehouden worden met de vele ondernemers. Dat is niet altijd het geval en neemt stad Kortrijk zonder overleg beslissingen die een impact hebben op het handelsleven.”

De heikele punten zijn en blijven mobiliteit en parkeergelegenheid. Leveranciers en klanten moeten de handelaars vlot kunnen bereiken en er moet voldoende parking zijn voor klanten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier