Prikacties bij Bombardier Brugge om grote bestelling alsnog binnen te halen

Bij Bombardier zijn prikacties aan de gang. Het personeel wil daarmee de bedrijfstop onder druk zetten om een bestelling van 175 trams naar Brugge te brengen. “Dit contract zou de Brugse vestiging grote toekomstperspectieven bieden”, klinkt het bij de vakbonden.

De Brugse vestiging van Bombardier. © Foto JVM

In februari raakte bekend dat de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB beslist had om 175 trams te bestellen bij de Canadese bedrijf Bombardier. Dat leek goed nieuws voor de vestiging in Brugge, maar vakbondsafgevaardigde Steven Bogaert van ACV-Metea temperde meteen de verwachtingen. “We hopen uiteraard op een deel van de koek, maar het is helemaal niet zeker dat daar iets van naar Brugge komt”, klonk het toen.

Brugse vestiging meest geschikt

Profetische woorden, blijkt nu, want het Canadese concern lijkt geneid om de trams in Wenen te laten maken. “Ieder niveau binnen Bombardier Transportation Brugge en Europa is het erover eens dat de Brugse vestiging het meest geschikt is voor de MIVB-bestelling”, klinkt het in een gezamenlijk statement van de vakbonden. “Maar daarover moet de bedrijfstop nog zijn goedkeuring geven. Volgens de nieuwe industriële strategie van het concern zou er echter eerder geopteerd worden voor de zusteronderneming in Wenen.”

Duurzaam contract

Om de bedrijfstop op andere gedachten te brengen, houdt het personeel maandag prikacties. Externe medewerkers worden niet toegelaten en de belevering ligt stil. “Dit contract is naast extra tewerkstelling ook een heel duurzaam contract voor de Brugse vestiging”, vervolgen de vakbonden. “Het gaat immers over een contract van 12 jaar. Dit zou een duidelijk signaal zijn voor het personeel en de Brugse site grote toekomstperspectieven bieden.”

De uiteindelijke contractondertekening tussen Bombardier en MIVB is voorzien voor begin april.

(TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.