Positief advies voor bouw van conversiestation in Brugge

Redactie KW

Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) heeft een positief advies gegeven voor de bouw van het conversiestation Nemo ten noorden van de elektricteitscentrale van Electrabel op het bedrijventerrein Herdersbrug in de haven.

“Dit is een belangrijke wijziging ten opzichte van de oorspronkelijke plannen van netbeheerder Elia”, zegt de Brugse schepen Franky Demon. “Het was aanvankelijk de bedoeling dat dit conversiestation gerealiseerd zou worden op de terreinen van kazerne Knaepen naast de woonwijk aan de Veerbootstraat te Zeebrugge. Dit werd, net zoals het project Stevin aan de andere kant van de N31, voorzien in het gewestelijk RUP voor de optimalisatie van het hoogspanningsnetwerk in Vlaanderen. Daardoor kwam het zwaartepunt van de infrastructuur in Zeebrugge te liggen. Dit was niet naar de zin van de stad Brugge die tegen het gewestelijk RUP een beroep indiende en tegen de ondertussen reeds verleende bouwvergunningen en milieuvergunningen. De stad was van oordeel dat het voorgelegde project onvoldoende garanties bood voor een goede woon- en milieukwaliteit op het eigen grondgebied.”

Hoogspanningsstation

Elia en de stad Brugge kwamen in 2014 tot een akkoord dat een einde maakte aan het gerezen geschil. “De stad was bereid om afstand te doen van de ingestelde gerechtelijke procedures tegen het project,” vertelt de schepen, “maar daarvoor moest Elia heel wat toegevingen doen”. Gevolg daarvan is dat Elia het hoopspanningsstation Nemo nu zal realiseren op de site Herdersbrug, in industriegebied. Het conversiestation zal worden gebouwd binnen de haven. Het perceel in kwestie ligt langs het Boudewijnkanaal, ten noorden van de elektriciteitscentrale van Electrabel. Er is op de site al een werfweg aanwezig die gebruikt wordt voor de werken onder het Boudewijnkanaal voor het Stevin-project. Deze weg zal eveneens gebruikt worden voor de realisatie van het conversiestation. “De doelstelling van het conversiestation is om wisselstroom (AC), gebruikt in het hoogspanningsnet van Elia, om te vormen naar gelijkstroom (DC), nodig voor het transport naar het Verenigd Koninkrijk, of om gelijkstroom om te vormen naar wisselstroom in het geval van de import van elektriciteit uit het Verenigd Koninkrijk.”

De Vlaamse overheid moet deze bouwaanvraag nu verder beoordelen.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier