Poperingenaar Patrick Vermeersch heropent dorpscafé Sint-Joris in Reningelst

© HoPa
Redactie KW

Met de grote vakantie aan de voordeur slaat Patrick Vermeersch op woensdag 1 juli opnieuw de tapkraan aan van café Sint-Joris op het Reningelstplein. Hiermee wil Patrick het sociale en sportieve dorpsleven een duw in de rug geven.

Patrick Vermeersch (59) is een rasechte maar zachtaardige Poperingse keikop, geboren op 7 januari 1961. “Mijn jeugdjaren sleet ik op de wijk De Lijster nabij de watertoren in Poperinge. Tijdens mijn lagere en middelbare studies liep ik school in het college van Poperinge, waarvan 6 jaar Latijn – Wiskunde. Daarna volgde ik één jaar regentaat Frans-Engels-Geschiedenis in Torhout. Eigenlijk wilde ik studeren voor archeoloog maar het toenmalige PMS (nu CLB, red.) adviseerde negatief. Ik weet nog altijd niet waarom. Vier jaar had ik een onderbetaalde job als opvoeder in De Lovie. Vervolgens leurde ik met groenten en fruit, van deur tot deur en op de Ieperse zaterdagmarkt. Mijn echtgenote runde toen een fruitwinkel in de Veurnestraat. Nog later doorkruiste ik heel Europa als chauffeur bij een transportfirma uit Mechelen. Nu ben ik in ziekteverlof wegens medische behandeling aan de keel. Ik woon al 19 jaar op het appartement boven café De Vismarkt in Poperinge, samen met mijn vriendin Rita Decorte.”

Thierry Neuville

Patrick is reeds enkele jaren vertrouwd met het reilen en zeilen van café Sint-Joris op het Reningelstplein. “Michiel Gauquie, de vorige uitbater, huisvestte er de Vlaamse tak van de bloeiende supportersclub van rallypiloot Thierry Neuville. Ikzelf ben vurig kernlid van deze club en nam reeds contact op met de bestuursleden om deze club terug te herbergen in Sint-Joris. Kijk maar eens rond naar de prachtfoto’s aan de wanden. Ook installeerde ik twee grote flatscreens waarop de supporters diverse internationale rally’s kunnen volgen. Maar ik wil ook de gezellige cafésfeer van weleer nieuw leven blazen. Iedereen is welkom voor een gemoedelijke babbel over de dorpskoetjes en -kalfjes : jong of oud, pet of hoed, dik of dun, zwart of blank, gelovig of niet, wandelaars, fietsers of motards en vooral het verenigingsleven. Maar ruziemakers wijs ik prompt de deur uit.”

Gastvrij ‘maandagspintje’

“Op maandag schenk ik elke stamgast een gratis ‘maandagspintje uit. Met de eerste tap krijgt elke bezoeker een gratis consumptie. Helaas mag ik geen feestelijk hapje aanbieden vanwege de coronamaatregelen. En hopelijk vorderen de straatwerken in de dorpskom vlot zodat ik mijn parasols aan de voordeur kan open waaieren. Voorlopig bied ik enkel drank aan. Als deze nieuwe uitdaging meezit, zal ik later misschien een assortiment ijscoupes op de kaart zetten. Gelukkig heb ik aan de achterkant een zaaltje met golfbiljart en een gezellig zuiders terras tussen de hopperanken. Mijn deur staat dagelijks open van 10 tot 22 uur. Op zaterdag, zondag en tijdens rally-events mag het beslist wat langer duren. Maar op dinsdag neem ik een dagje ‘rust’.”

111 jaar

Tot 1907 was weduwe Seraphine Rousseel winkelierster ‘up de platse’ van Reningelst. Pas in januari 1909 werd Herberg Jorishof, alias ‘De Beuterbeurze’ geopend door Charles Lemahieu, brouwersknecht en velomaker. Zoon Florent nam in 1911 met kersverse vrouw Zulma de tapkast en de platte banden over. Na de Eerste Wereldoorlog is Flor niet meer teruggekeerd en huisde er het gezin van brouwer Nestor Six, in afwachting van de voltooiing van de vernielde, aanpalende brouwerswoning. Vanaf 1923 runden Maurice en Silvie Poissonnier-Vansteenlant opnieuw de herberg ‘Sint-Joris-afspanning’. Naast het café hield de waard ook beenhouwerij. In 1949 huwde zoon Roger met Esther Delanghe uit Westouter. Bij het overlijden van Roger (1975) werd de slagerij opgedoekt en het gezellige biljart- en vogelpikcafé uitgebreid. Op vrijdag 30 september trok Esther na 45 jaar gastvrijheid haar laatste ‘bier-ulleke’ af. Patrick Lesschaeve wees voortaan de schaarse vechtersbazen de deur uit. Na acht jaar nam zijn schoonzus Linda Meerschaut met echtgenoot Dany de tapkraan in handen. Sint-Joris kreeg in 2010 een totaal vernieuwde push-up met aanpalend feestzaaltje ‘Sur Place’. Vanaf 4 januari 2014 tot 30 januari 2017 stond Michiel Gauquie als de zevende waard achter de tap van ‘De Sint’. Michiel heropende zijn zaak voor de tweede maal op 5 oktober 2018. Zijn deur ging helaas weer op slot in augustus 2019. Ooit huisvestte de gemeente Reningelst meer 65 ‘staminees’. (HoPa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier