Poperinge: “Ik wil blijven plakken in Londen, ondanks de Brexit”

Jeroen Laseure

Hoe kijken streekgenoten die in het Verenigd Koninkrijk wonen naar de Brexit? We vroegen het aan Vic Vansevenant uit Poperinge. De oud-voorzitter van de Poperingse jeugdraad studeert in Londen en is niet van plan om er snel weg te trekken. “Het Verenigd Koninkrijk was altijd al een buitenbeetje in Europa.”

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Brexit.

“Sinds vorig jaar heb ik Poperinge ingeruild voor Londen”, vertelt de 26-jarige Vic Vansevenant. “Ik volg een masteropleiding Technologie Entrepreneurship aan University College London. Tijdens mijn bachelorstudies in Gent was ik jeugdraadvoorzitter in Poperinge. Het lag toen moeilijk om er voor een jaar tussenuit te knijpen op Erasmus, maar het kriebelde toch om in het buitenland te studeren. Een master in het buitenland was een aantrekkelijke optie en ik ben er uiteindelijk vol voor gegaan. De keuze viel op Londen en het leven in de Britse hoofdstad bevalt me wel. Behalve dat ze hier links rijden en met het pond betalen, zijn er geen al te grote verschillen met België. Wel is Londen een gigantische metropool met een eigen tempo en een uitgebreid scala aan culturen.”

Verkiezingen

“Momenteel heerst er vooral veel onduidelijkheid omtrent de gevolgen van de Brexit”, gaat Vic verder. “Dat is vooral voelbaar aan de sfeer in de zakenwijken van Londen. Men vreest hier dat veel jobs zullen verhuizen naar andere Europese steden. Op de Canary Wharfsite alleen al werken 35.000 mensen in het bankwezen. Zullen die jobs in Engeland kunnen blijven? Anderen maken van de nood een deugd: de school waar ik les volg, bekijkt nu de mogelijkheden om hier goedkopere kantoorruimte te bekomen.”

“Als tolerante stad staat London open voor vreemde culturen en diversiteit”

“Voor mezelf en andere Europeanen zal er de komende twee jaar, tijdens de Brexitonderhandelingen, weinig tot niets veranderen. De grote vraag is: wat daarna? Zullen er nog werk- of studiemogelijkheden zijn? De nakende verkiezingen zullen belangrijk zijn voor de rol van Schotland binnen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Ik blijf hier volgend jaar nog even plakken, met zicht op een job als assistent aan de universiteit. Aangezien de huidige EU-regels nog van kracht blijven, zal ik geen hinder ondervinden van de Brexit tijdens de onderhandelingen.”

#LondonIsOpen

“London zelf zit in een aparte cocon, vergeleken met de rest van het Verenigd Koninkrijk”, stelt Vic. “Hier wonen en werken veel Europeanen en mensen met een migratie-achtergrond. Als tolerante stad staat London open voor vreemde culturen en diversiteit. Het motto van de Londense burgemeester Khan is dan ook: #LondonIsOpen. Die tolerante houding was duidelijk in de Brexitstemming, waar Londen resoluut voor Europa koos. Het Verenigd Koninkrijk was altijd al een buitenbeetje in Europa, maar als lid konden ze hun stempel drukken op het Europese beleid. Nu dreigen ze het slachtoffer te worden van beleid waaraan ze zelf niets meer te zeggen hebben. Het is afwachten wat de verkiezingen brengen en wat dat zal betekenen voor de onderhandelingen en de toekomst van Schotland. Intussen blijf het business as usual in London: #LondonIsOpen.”