Poperinge herleeft met Keikopbraderie komend weekend, apotheose op zondag

We zien burgemeester Christof Dejaegher en deskundige lokale economie Lennert Coutigny in het centrum van de hoppestad. (foto TOGH)
We zien burgemeester Christof Dejaegher en deskundige lokale economie Lennert Coutigny in het centrum van de hoppestad. (foto TOGH)
Tom Gheeraert

De Keikopbraderie is komend weekend traditiegetrouw de officieuze start van de zomer in Poperinge, maar dit jaar ook het symbool van de heropleving na corona. De apotheose wordt de koopzondag op 20 juni, met onder meer sportdemonstraties, modeshow, springkastelen, een Pop.pas-actie met als hoofdprijs een ballonvaart boven Poperinge…

Koopjes kun je in Poperinge al doen van donderdag 17 juni, maar de klemtoon van deze Keikopbraderie ligt toch op zondag 20 juni. “De straten in het stadscentrum worden afgesloten van 14 uur tot 18 uur”, vertelt Lennert Coutigny (23), deskundige lokale economie. “Dan gaan de winkels open en zetten ze een kraampje met hun koopwaar hun deur. Er komen ook winkels van buiten het centrum met een kraampje. Naast de koopjes hopen we natuurlijke dat de horecaterrassen ook een goeie dag zullen hebben.”

Etalagezoektocht

Dat is al reden genoeg om naar Poperinge af te zakken, maar er is meer. “ Er is ook een actie met de Pop.pas waarmee je een ballonvlucht boven Poperinge kan winnen. Dat zou dan zijn om te vertrekken de zondagavond zelf nog. Dus je kan heel het weekend je Pop.pas scannen en dan wordt er op het einde van het weekend een gelukkige winnaar uitgeloot”, gaat Lennert verder.

“Daarnaast hebben we ook een FC De Kampioenen-etalagezoektocht. Van het begin van de Ieperstraat via de Grote Markt door de hele Gasthuisstraat kun je een aantal stickers vinden van figuren uit de bekende televisieserie en stripreeks. Met een foldertje ga je aan de slag. Achteraf kun je het foldertje indienen om gadgets van De Kampioenen te winnen. Zo gaan we een beetje verder op het elan van de fietszoektocht rond De Kampioenen in Poperinge die al gestart is op 15 mei en nog loopt tot 31 juli.”

Sport

De etalagezoektocht past alvast in het thema ‘sport’ dat dit jaar aan de Keikopbraderie verbonden is. “ Op de Grote Markt zullen er voorstellingen en initiaties gegeven worden door Bodyfit en Kinezi. Dat gaat onder meer om demonstraties, bootcamps, dansvoorstellingen… Ook op de Paardemarkt zal er iets te doen zijn. Daar komt Body in Balance wat uitleg geven over hun werking. Baseballclub The Frontliners zullen ook een initiatie geven op de Paardenmarkt”, geeft Lennert mee.

“Daarnaast komt er ook een springkastelendorp met toezicht op de Grote Markt op zaterdag en zondag. Op de Paardenmarkt zal er ook een springkasteel staan. Er zullen ook al twee of drie kermiskramen staan, onder meer een draaimolen en een schietkraam. Dat zal een goeie oefening zijn voor de echte julifoor die twee weken erna zal beginnen. Ook komt er een oliebollenkraam. Er is ook een beetje mobiele straatanimatie zijn. De animatie zal minder zijn dan de vorige jaren, maar dat is om samenscholingen te vermijden.”

Lightversie

De pandemie is immers nog niet helemaal verslagen. Vandaar dat het ook gaat om een Keikopbraderie Light. “Hier en daar zal aan crowdcontrol gedaan worden, wat ook verplicht is. Er zullen mensen tellen om een indicatie te hebben hoe druk het zal zijn. Zij zullen de mensen ook aanmoedigen om de gelden coronamaatregelen te blijven volhouden. We zullen geen boetes uitdelen, maar zullen de mensen wel vriendelijk laten herinneren aan de regels. We zijn nog steeds in coronatijd, dus we moeten blijven opletten.” De winkeliers zijn alvast enthousiast om er een toffe braderie van te maken. Zo slaan Kiki Women’s Wear & Sois Belle de handen in elkaar om op zondag 20 juni de modeshow ‘Tropical’ te organiseren in de Gasthuisstraat van 15 uur tot 17 uur.

Ook burgemeester Christof Dejaegher kijkt uit naar een van de eerste activiteiten in zijn stad na de lockdowns. “Het is een beetje een symbolische heropleving van Poperinge na de lange coronaperiode”, vertelt de burgemeester. “Ik denk dat het de allereerste grote activiteit is, naast de EK-dorpen. Daar zijn we in Poperinge ook ruim mee gezegend. Het is de opstart van een aantal zomeractiviteiten die toch meer zullen omvatten dan wat we vorig jaar gekend hebben. Het draait om sfeer en gezelligheid. Dat is ook wat we gemist hebben en dat is ook wat we zullen proberen te bieden.”

Echtgenote volgen

De Keikopbraderie is voor de Poperingenaars traditioneel de echte start van de zomer. “Het is meteen ook de start van de zomersolden die zich aankondigen, twee weken voor de effectieve soldenperiode. Door het organiseren van een braderie kunnen de winkeliers en handelaar hun zomercollecties aan de man brengen en extra promoten. Dat is op zich wel goed dat we dat kunnen doen. Het zal met iets minder beleving zijn, maar met de terrassen die open zijn, een streepje muziek en toch wat straatanimatie zullen we trachten we er toch het beste van te maken. Er komt van alles, maar toch in een iets andere versie, met een ingang, instructies, handgellen, crowdcontrol…”

Ook de burgemeester tekent ieder jaar present op de Keikopbraderie. “Of ik dan mijn korte broeken en sandalen koop? Euh, ik volg het voorbeeld van mijn echtgenote. Als zij zegt dat ik een korte broek nodig heb, dan ga ik dat geloven. Laten we vooral hopen op mooi weer, want voor een braderie zijn het de weersomstandigheden die tellen”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier