Pop-upbakkerij met vegan gebak op binnenkoer van De Republiek

Redactie KW

Marieke Wyns (30) bereidt en verkoopt binnenkort zoete veganistische gebakjes op de binnenkoer van De Republiek in de Sint-Jakobsstraat. De Ruddervoordse maakte drie jaar geleden van haar hobby haar beroep en levert sindsdien gebak aan verscheidene zaken.

De agenda van Marieke staat al boordevol en het wordt er niet beter op, want binnenkort komt daar nog haar pop-upbakkerij Chez Mariette bij. “Ik lever mijn gebak aan verschillende koffiehuizen en particulieren en heb dus eigenlijk geen vaste locatie waar mensen terecht kunnen om mijn gebakjes te kopen. Ik heb zowel klanten in Brugge als in Gent. In Brugge lever ik bijvoorbeeld aan koffiehuis Cafuné en aan De Republiek”, vertelt Marieke.

“Ik ben een echt zoetebekje en moest als veganist op zoek naar alternatieven”

Behalve een vaste klant wordt De Republiek binnenkort ook Marieke haar vaste stek om haar lekkernijen te bereiden. “Vanaf juli zal ik er een pop-up beginnen, waar de klanten dan terecht kunnen voor lekkere veganistisch gebakjes. En dit de hele zomer lang.”

Mooi voorstel

“Toen er vorige zomer verbouwingswerken bezig waren in de Republiek, gebruikten ze een andere keuken op de binnenkoer van de zaak”, legt Marieke uit. Nu staat deze keuken leeg en komt Marieke er voor twee maanden haar gebak bereiden en verkopen. Deze opportuniteit kwam als gelegen voor de jonge onderneemster. “Binnenkort verhuis ik namelijk naar mijn nieuw huis, maar de keuken is nog niet af waardoor ik zonder werkplek kom te zitten. Tijdens een van mijn leveringen aan De Republiek vertelde ik over dit probleem en toen kreeg ik het mooie voorstel om tijdelijk de keuken op de binnenkoer te huren. Dat wordt leuk, de klanten die hier in de namiddag iets komen drinken kunnen dan ook genieten van een zoete of hartige creatie. De Republiek heeft nu eerder een beperkt aanbod wat betreft zoetigheden, maar daar zal nu met deze pop-up verandering in komen. Dat is ook mooi meegenomen voor hen.”

Veganistisch gebak

Marieke is al vijf jaar veganist, wat haar er dan ook toe heeft aangezet om met veganistisch gebak te experimenteren. “Ik ben zelf een echt zoetebekje en als veganist moet je dan op zoek naar gebak zonder dierlijke ingrediënten. Er zijn al redelijk veel alternatieven, maar ik miste vooral de traditionele recepten zoals bijvoorbeeld frangipane. Zo kwam ik op het idee om die traditionele gebakjes te veganizen. Ik vond dat een leuke bezigheid en begon spontaan foto’s van mijn bereidingen op Instagram te delen en zo is de bal eigenlijk aan het rollen gegaan. Iemand uit Gent vroeg me dan of ik ook gebak leverde, maar ik had daar geen certificaat voor. Vervolgens begon ik een bakkersopleiding in afstandsonderwijs, omdat ik graag taarten wilde leveren aan klanten. Ondertussen doe ik dit al drie jaar. Eerst deed ik het in bijberoep, maar al gauw bleek dat ik genoeg vaste klanten had om uiteindelijk volledig zelfstandig te beginnen.”

Nu begint de jonge onderneemster dus aan een nieuw project met haar pop-up. “De dagen waarop de pop-up zal sluiten, zal ik gebruiken om de bestellingen op te volgen, te bereiden en te leveren bij mijn andere klanten.” De openingstijden van de pop-up zullen nog gecommuniceerd worden via de Facebookpagina van Chez Mariette.

(LQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier