POM-directeur Tack: “Tijd voor een nieuwe groteWestdeal”

Lieven Tack. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

De kantoren van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM in Brugge waren nagenoeg leeg. Het was vlak na de lockdown toen Lieven Tack er als nieuw algemeen directeur begon. De uitdagingen zijn niet van de minste. Voor de nieuwe directeur is het duidelijk: “Het is tijd voor een nieuwe socio-economische deal, Westdeal 2.0.”

Lieven Tack volgde begin deze zomer Stefaan Matton op als algemeen directeur. Hij is burgerlijk ingenieur van opleiding en doctoreerde aan de faculteit economie. “Ik volgde de opleiding burgerlijk ingenieur mechatronica en machinebouw en daarbinnen de bedrijfseconomische richting ervan”, legt Lieven Tack uit. “Na mijn doctoraat haalde ik ook nog een master Europese economie aan het Europacollege.” Niet in Brugge maar in Warschau. “Ik heb in mijn studententijd een tijd in het buitenland gestudeerd, maar niet via Erasmus. Dat vonden we toen niet zo aantrekkelijk, maar achteraf beschouwde ik dat wel als een gemis. Ik heb dat kunnen goedmaken door college te lopen in Warschau”, zegt hij. Met als gevolg dat hij nu zelf lesgeeft aan het Europacollege én bij de Europese Commissie. De nieuwe algemeen directeur is aardig thuis in Wetstraatkringen én in de Europese instellingen in Brussel. Hij werkte op diverse kabinetten van Vlaamse en federale ministers. “De rode draad van mijn opleidingen en mijn werk is het vinden van antwoorden op de vraag hoe een overheid de socio-economische ontwikkeling kan stimuleren en faciliteren”, zegt hij.

Mensen met goesting

In volle coronacrisis aan een nieuwe leidinggevende job beginnen, het klinkt niet vanzelfsprekend. “Er werd volop van thuis gewerkt, de kantoren hier waren nagenoeg leeg. In juli en augustus is het sowieso rustiger dan anders in het jaar en dat leek me ideaal om veel tijd en energie te investeren in het leren kennen van de mensen hier”, zegt Lieven Tack. Bij POM werken ongeveer 100 medewerkers. Zo’n luisterronde duurt een hele tijd. “De medewerkers zijn heel divers qua leeftijd, qua opleiding en qua werkervaring. Het is, zo stelde ik vast, een heel complementair team. Ik heb in de Europese instellingen gewerkt, op kabinetten in Brussel, en kom nu onmiskenbaar in een West-Vlaamse omgeving terecht. Dat voelde ik doorheen alle gesprekken. Ik bedoel: je proeft hier de mentaliteit van mensen die goesting hebben in hun job en zich willen jeunen. In de zin van: stop met zagen en zeuren, we moeten voortdoen.” Lieven Tack is zelf een doorgewinterde West-Vlaming: geboren in Kortrijk, maar opgegroeid in Wielsbeke en indertijd naar het college in Waregem voor hij naar de KU Leuven trok.

Uitdagingen

De voorbije jaren was de POM heel sterk aanwezig op het economisch veld in de provincie. Dat heeft te maken met de gedrevenheid van voorzitter Jean de Bethune, die de POM sterk heeft uitgebouwd. Maar het is niet het moment om op de lauweren te rusten. De nieuwe algemeen directeur ziet drie uitdagingen voor zichzelf. “Het is tijd voor een nieuwe strategische visie op de lange termijn. We hebben de Westdeal 2013-2018 waarmee de POM tot op vandaag heeft gewerkt. Maar de socio-economische wereld is sinds 2013 grondig geëvolueerd. De arbeidsmarkt ziet er totaal anders uit, er is de spanning tussen vraag en aanbod op de jobmarkt met nieuwe knelpuntberoepen, er is de werkloosheid bij jongeren en bij ouderen. Ook de toenemende digitalisering verandert de arbeidsmarkt. En natuurlijk is er ook corona die niet zonder gevolgen blijft voor onze economie. Zo’n gezondheidscrisis kan zich nog eens laten gelden, hoe bereiden we ons daarop voor? En vergeet ook zeker de brexit niet. Ook de klimaatverandering en de nood aan duurzaamheid maken dat onze economische omgeving er nu totaal anders uitziet dan tien jaar geleden”, legt Lieven Tack uit.

“Wat we met de brexit mogelijk verliezen, moeten we elders durven zoeken”

De tweede uitdaging die hij voor zichzelf bij de POM ziet, is eerder zakelijk-operationeel. “De POM is geen start-up meer, maar een flink uit de kluiten gewassen kmo. Daar moeten wij onze organisatie op afstemmen: structure follows strategy, en niet omgekeerd”, aldus Tack. De derde uitdaging is financieel. “Er komen heel wat Europese fondsen vrij die nieuwe investeringen mogelijk maken. Vanuit West-Vlaanderen zullen we zeker meedingen om Europees geld te vinden voor onze economie hier. Als we dat wat intelligent aanpakken, raam ik dat we de komende jaren in totaal enkele honderden miljoenen euro’s aan Europees geld naar hier kunnen loodsen. Je mag niet vergeten dat we nu zo’n 50 Europese projecten hebben lopen. Voor de volgende periode verwacht ik dat er dat niet minder zullen zijn, integendeel.”

Brexit

Maar tegen het einde van dit jaar wacht ons dus de brexit en dat is voor West-Vlaanderen een zware dobber. “Vanuit West-Vlaanderen voeren we voor zo’n 3 miljard euro uit naar het Verenigd Koninkrijk en voeren we voor 2 miljard euro in. Die handel levert ons dus een positief saldo van 1 miljard euro. Als we vertrekken van het slechtst mogelijke scenario, dan wordt het een scheiding zonder akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa. Het zal er voor ons op aankomen om een zo groot mogelijk deel van de markt in het Verenigd Koninkrijk te behouden. Maar wat we er verliezen, zullen we elders moeten zoeken. Daar ligt ook een taak voor de POM: het exploreren van het buitenland en onze bedrijven daarin helpen. Ze een duw in de rug geven, een push-beleid voeren dus. Maar tezelfdertijd moeten we proberen om nieuwe investeringen naar hier te brengen, dat noemen we dan een pull-beleid. Op die manier kunnen we onze economie breder diversifiëren, zeker door in te zetten op onze speerpunten zoals voeding, materialen, enz.”

Een relance-strategie vindt de nieuwe directeur noodzakelijk maar onvoldoende. “Met de relance kunnen we de gevolgen van de coronacrisis indijken, maar we hebben een nieuwe strategische visie nodig voor de lange termijn. De toekomst stopt niet na corona. En daarvoor zitten we nu volop in de denkfase”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier