Politiezone RIHO wil alle kappers in de regio controleren: “Nog niet meteen bestraffen”

Zaterdag mogen de kappers weer aan het werk, maar wel onder strikte voorwaarden. De dienst preventie van politiezone RIHO (Roeselare – Izegem – Hooglede) wil komend weekend alle kappers in de regio een bezoek brengen om ervoor te zorgen dat alle coronamaatregelen correct opgevolgd worden.

De controle is een eigen initiatief van de politiezone. (GF)
De controle is een eigen initiatief van de politiezone. (GF)

Kappers in Roeselare, Izegem en Hooglede (en deelgemeenten) kunnen komend weekend in principe een bezoekje verwachten van de dienst Preventie van de politiezone. “Preventie-adviseur Pedro Nollet en zijn team zullen zaterdag en zondag zoveel mogelijk kappers bezoeken”, bevestigt woordvoerder Carl Vyncke. “De bedoeling is om er mee voor te zorgen dat alle gevraagde coronamaatregelen nageleefd worden. We begrijpen immers dat het niet voor iedereen duidelijk is, of dat bepaalde maatregelen verwarrend zouden overkomen.” Het gaat om een eigen initiatief van de politiezone.

Preventief ingrijpen, betekent in principe ook nog niet meteen beboeten. “Dat klopt. We willen vooral de kapperszaken in kwestie helpen. Als blijkt dat er komend weekend een vaststelling wordt gedaan, maar er wordt niet meteen ingegrepen of er wordt een zekere slechte wil getoond, dan kan er in principe een patrouille gestuurd worden. Maar het is dus niet de bedoeling om meteen iedereen te beboeten. We willen vooral vermijden dat de kappers bij een latere controle moeten zeggen dat ze de maatregelen niet kenden.”

Voor Roeselare alleen al gaat het om een paar honderd handelszaken. “Het doel is wel om ze allemaal te doen, maar we zullen er in elk geval zoveel mogelijk proberen te doen”, klinkt het.

Maatregelen?

Vanaf zaterdag 13 februari mogen de kapperszaken en barbiers dus opnieuw aan de slag, maar voor diensten waarbij de klant het masker moet afgezet worden (bijvoorbeeld baardverzorging) moet er gewacht worden tot 1 maart. Verder moeten de volgende regels in acht worden genomen:

  – Klanten en kappers moeten een chirurgisch – en dus geen stoffen – mondmasker dragen. Dat masker moet om de vier uur vervangen worden.

   – Na elke kappersbeurt moet er een pauze van 10 minuten volgen om te ontsmetten en te verluchten.

    – De ramen en deuren moeten open om te ventileren . Als dat niet het geval is of kan zijn, moet de kapper een CO2-meter hebben, om de luchtkwaliteit in het salon te kunnen meten.

     – Er mag niemand in de wachtzaal zitten, de kapper moet dus één op één de klanten bedienen, 1 klant per 10 vierkante meter.

     Zeg et ne keer

     Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.