Pluimveeslachterij Lammens in Torhout failliet

Donkere wolken boven pluimveeslachterij Lammens in Torhout. © Foto Kurt
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Na jaren en maanden gekenmerkt door rampspoed en tussen hoop en wanhoop verder ploeteren is het doek nu toch definitief gevallen over pluimveeslachterij Lammens. Het bedrijf vroeg het faillissement aan; sinds maandag staan zo’n 170 mensen op straat. “Er wordt momenteel volop gezocht naar overnemers en er zijn alvast enkele grote spelers in de kippensector geïnteresseerd”, weet Marnic Willaert van vakbond ACV.

Maandag 17 juni was de laatste werkdag voor de ongeveer 170 werknemers van pluimveeslachterij Lammens. Het fel geplaagde bedrijf heeft het faillissement aangevraagd. Na de vele problemen waar het bedrijf de jongste jaren en maanden mee kampte – waaronder problemen rond voedselveiligheid en zich opstapelende schulden – komt het nieuws misschien niet geheel onverwacht, maar het zal er toch zwaar inhakken bij de vele medewerkers en gezinnen die afhankelijk zijn van het bekende familiebedrijf in Wijnendale bij Torhout.

Zeker nadat het bedrijf vorig jaar op de rechtbank van koophandel nog een akkoord verkreeg voor een kwijtschelding van 65 procent van de schulden. Het leek de aanzet tot een succesvolle doorstart onder leiding van crisismanager Koen Goossens, die een grondige herstructurering had uitgewerkt. In de aanloop daar naartoe had het bedrijf in de zomer van 2018 al zo’n 80 arbeidsplaatsen geschrapt.

Toch nog hoop

“Het heeft ondanks de herstructurering en de kwijtschelding van de schulden jammer genoeg toch niet mogen zijn”, zegt vakbondsverantwoordelijke Marnic Willaert van het ACV. “Blijkbaar kon het bedrijf toch niet uit de negatieve cijfers geraken en dwong de beslissing om de boeken neer te leggen zich op. Alle activiteit in het bedrijf ligt sinds maandag stil en alle werknemers zijn werkloos.”

Maar volgens Willaert is alle hoop nog niet verloren. “Er werden gerechtsmandatarissen aangesteld die nu volop bezig zijn met het zoeken naar gegadigden om de activiteit weer op te starten. En dat lijkt toch wel de goede richting uit te gaan”, klinkt het bij de vakbondsman. “Er is zeker interesse. Ik heb toch weet van enkele grote spelers in de kippensector met wie er concrete gesprekken zijn. Zolang die gesprekken nog niet afgerond zijn, noem ik liever geen namen. Maar ik kan wel al zeggen dat er mogelijk een tachtigtal arbeidsplaatsen zouden kunnen behouden blijven in de plannen zoals ze nu worden besproken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier