Plugstreet 14-18 Experience krijgt steun van de gemeente: “Bekender maken bij de Walen”

Het museum Plugstreet 14-18 Experience wordt vooral bezocht door Vlamingen en Engelsen.© SR
Het museum Plugstreet 14-18 Experience wordt vooral bezocht door Vlamingen en Engelsen.© SR
Redactie KW

Het zijn barre tijden voor het Plugstreet 14-18 Experience museum. Door de sterke terugval van het aantal bezoekers leek het er even op dat de continuïteit van het museum in het gedrang zou komen. De gemeente trok alle registers open om deze unieke plaats meer ademruimte te geven.

Van 700 bezoekers in 2019 naar 200 in 2020: het is de bittere realiteit voor de organisatie achter het museum. “We hebben maandenlang, verspreid over de twee lockdowns, de deuren gesloten moeten houden”, vertelt Amélie Demoen, die actief is binnen de werking van het museum. “Op 14 december konden we de deuren weer openen maar van bezoekers was er geen sprake meer. Het merendeel van de mensen die het museum bezoekt, komt uit Vlaanderen en Engeland. Vlaamse toeristen kiezen er tegenwoordig eerder voor om activiteiten buitenshuis te doen; een bezoek aan een museum staat maar erg laag op de lijst. Voor de Engelse toeristen is het mogelijks nog dramatischer want zij raakten in veel gevallen niet eens de grens nog over of moesten 14 dagen in quarantaine. Intussen hadden we ook enkele veiligheidsprotocollen opgesteld. Zo zijn tickets enkel nog op reservatie te verkrijgen en mogen er heel wat minder mensen tegelijkertijd binnen. Dit zorgt er enerzijds voor dat alles coronaveilig verloopt, maar anderzijds zet het ook een rem op het financiële.”

Stubby, de hond

Heel even leek het er dan ook op dat het museum enkele drastische beslissingen zou moeten nemen, maar gelukkig kwam er hulp vanuit de gemeente. “In de afgelopen jaren kregen we een aanzienlijke kapitaalinjectie om het huidige gebouw op te trekken. Doordat tijdens de meest recente gemeenteraad werd besloten die schulden kwijt te schelden, komt er meteen heel wat ademruimte vrij. Combineer dit met het pakket aan steunmaatregelen die we van de federale overheid krijgen en we komen tot een situatie die absoluut niet comfortabel is maar zeker niet terminaal.”

Ademruimte staat niet gelijk aan stilzitten. De organisatie, die instaat voor het beheer van het museum, is volop bezig met de planning voor 2021. “Plugstreet 14-18 Experience is het enige museum in Wallonië dat de thematiek van de Eerste Wereldoorlog aankaart”, sluit Amélie af. “Het spreekt dan ook voor zich dat we ook de mensen uit Wallonië warm willen maken voor deze unieke plaats. Hierbij zullen we onze pijlen vooral richten op de allerjongsten onder ons. Binnenkort pakken we uit met doe-tentoonstellingen, waar onder meer de dieren aan bod zullen komen die tijdens het conflict werden gebruikt, en gaan we ook een spel voorzien rond Stubby de hond. Stubby heeft de eer de meest gedecoreerde hond ooit te zijn. Samen met hem zullen de kinderen de geschiedenis van de oorlog en ook van de streek rond Komen leren ontdekken.” (SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.