Piet Verhoeve komt aan het roer van Hangar K

Schepen van economie Rudolf Scherpereel en burgemeester Vincent Van Quickenborne (rechts) met de nieuwe ceo van Hangar K Piet Verhoeve (midden). © GF
Redactie KW

Hangar K, de nieuwe co-creatiehub op Kortrijk Weide, die recent werd opgericht, krijgt Piet Verhoeve als ceo. Als expert in innovatie en samenwerking leidt hij momenteel het onderzoeksprogramma ICON bij imec en brengt hij er universiteiten en bedrijven samen. “Mijn ambitie? Hangar K uitbouwen tot een uniek ecosysteem, een voedingsbodem voor innovatie en ondernemerschap.”

“Samenwerking, innovatie en ondernemerschap worden de pijlers van Hangar K. Dat is wat mij zo boeit”, zegt der kersverse ceo van Hangar K, Piet Verhoeve. “Dit is niet de zoveelste incubator of fysieke werkplek die startups huisvest. Dit moet een echt partnership worden waarin starters, scale-ups, gevestigde ondernemingen en de academische wereld elkaar ontmoeten, ondersteunen en inspireren. Start it @kbc, de grootste startup-community van België, zal voor coaching en mentoring van de starters zorgen. De hogescholen en universiteiten brengen kennis aan boord, terwijl gevestigde bedrijven zoals Barco en Cronos Groep hun ervaring, strategische inzichten en marktkennis zullen delen. Die laatsten zullen dan weer inspiratie vinden in de flexibiliteit en het enthousiasme van de jonge ondernemers. Die kruisbestuiving zal ongetwijfeld tot mooie resultaten leiden.”

Ervaring

Piet Verhoeve was 12 jaar lang CTO van Televic en als bezieler van het onderzoeksprogramma ICON bij imec hij g rond innovatie. In zijn boek ‘Win-Winnovatie’, dat in september 2017 verscheen, pleit hij voor samenwerking als een must voor innovatie. Zijn ervaring wordt een grote troef voor de nieuwe co-creatiehub. “Ik ben ontzettend blij dat Piet Verhoeve Hangar K in goede banen wil leiden. Hij heeft alle nodige vaardigheden en ervaring om dit beloftevolle initiatief te doen slagen,” vertelt Jan Dewitte, ceo van Barco en voorzitter van de raad van bestuur van Hangar K.

“Ik geloof heel hard in de nood aan partnerships. Toen ik na vele jaren in de US-technologiewereld naar Barco kwam, viel het me op hoeveel talent hier aanwezig is. Maar vaak werkt iedereen op zijn eigen eiland. Hangar K wil dat veranderen. Ik kijk ernaar uit om de ervaring van Barco te delen en tegelijk te leren van de jonge ondernemers die we zullen begeleiden.” Voor Kortrijk zelf is Hangar K het sluitstuk van jarenlang hard werk om de stad om te bouwen tot een uniek eco-systeem waarbij ondernemingen, onderwijs en overheid aan hetzelfde zeel trekken.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne is een grote fan van de nieuwe hotspot: “”Kortrijk is aan een duidelijke opmars bezig. De stad leeft, we staan bekend als designhub, onze academische instellingen zijn top en er zijn heel wat bedrijven met wereldfaam. Hangar K brengt ze allemaal samen. Het wordt de plek in de regio waar innovatieve startups, bedrijven en onderwijsinstellingen de koppen bij elkaar zullen steken om ons economisch weefsel te versterken. Dit is een kroon op jarenlange inspanningen en tegelijk een boeiend nieuw begin. De eerste resultaten zijn trouwens al zichtbaar. Sinds kort maakt Kortrijk deel uit van het internationale netwerk creatieve steden van de UNESCO. Kortrijk Weide en Hangar K hebben een prominente rol gespeeld in het behalen van die erkenning.”

Opening in april

Achter Hangar K staan gevestigde bedrijven zoals Barco, Cronos Groep en Start it @kbc. Ook de hogescholen Vives en Howest en de universiteiten Kulak en UGent doen mee. Piet Verhoeve hoopt het ecosysteem van Hangar K snel aan te vullen met nieuwe partners, ondernemers en startups. Daarvoor kijkt hij trouwens verder dan Kortrijk, tot over de grenzen. Grote ondernemingen en startups uit de wijde omgeving van Kortrijk en uit de meest uiteenlopende sectoren zijn welkom om samen te innoveren. Piet Verhoeve gaat op 15 januari 2018 aan de slag bij Hangar K. Eind maart nemen de eerste bedrijven hun intrek in de nieuwe gebouwen. In april volgt de officiële opening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier