Picanol ziet winst stevig toenemen in eerste jaarhelft

Redactie KW

Weefgetouwenfabrikant is “op weg een van de beste jaren ooit te boeken”.

Picanol heeft tijdens de eerste helft van dit jaar de winst stevig zien toenemen. Dat blijkt uit de resultaten die de Ieperse weefgetouwenfabrikant woensdag bekendmaakte. De omzet kwam uit op 259,8 miljoen euro en hield daarmee het midden tussen die van de eerste jaarhelft van 2014 (219,9 miljoen euro) en die van de eerste jaarhelft van 2013 (304,1 miljoen euro).

42 miljoen nettowinst

De ebitda (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) kwam uit op 43,2 miljoen euro, waar dat tijdens dezelfde periode vorig jaar 38,5 miljoen euro was. De nettowinst kwam tijdens het eerste semester uit op 42,0 miljoen euro, tegenover 29,4 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Ook de rest van het boekjaar ziet er goed uit met een sterk gevuld orderboek, zowel bij de productie van weefgetouwen als in het segment industrie. “We zijn op weg een van onze beste jaren ooit te boeken”, aldus CEO Luck Tack. Toch durft Picanol niet veel verder te kijken. “We zitten in een volatiele markt en we zijn de jongste jaren alle referenties rond de duur van een cyclus kwijt. We moeten alert zijn, blijven investeren en onze kostenbeheersing aanhouden”, herhaalt Tack zijn succesformule.

De huidige crisis speelt zich vooral af op de financiële markten, maar dat zal niemand tegenhouden een jeansbroek te kopen

Opkomende markten

Picanol stelt in zijn vooruitzichten dat het bedrijf blootgesteld is aan de risico’s van de opkomende markten. Een goed voorbeeld is de huidige groeivertraging in China. Toch boezemt de situatie in China geen al te grote angst in. “We hebben nog geen zicht op de impact, maar het textielverbruik zal wereldwijd, dus ook in China, blijven stijgen, net zoals de koopkracht van de middenklasse. De huidige crisis speelt zich vooral af op de financiële markten, maar dat zal niemand tegenhouden een jeansbroek te kopen”, klonk het nuchter.

Picanol Group kijkt nu vooral uit naar de “Olympische Spelen voor weefgetouwen“, de ITMA-beurs in Milaan in november. “Daar gaan we uitpakken met onze nieuwste ontwikkelingen waar we al vier jaar aan werken. De beurs zal ons een goed zicht geven over de start van 2016”, aldus Tack.

Langetermijnverhaal

Tack had het nog kort over Tessenderlo Chemie, waar Picanol met ruim 30 procent van de aandelen de hoofdaandeelhouder is. “We geloven sterk in Tessenderlo, maar het wordt, net zoals Picanol, een langetermijnverhaal. Het aandeel van Tessenderlo Chemie op de balans van Picanol bedroeg 11,7 miljoen euro.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier