Picanol schermt internet af voor werknemers na cyberaanval

© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Picanol likt nog steeds de wonden na de grootschalige cyberaanval van ondertussen bijna drie weken geleden. De productie draait weer en de schade bleef beperkt tot 1 miljoen euro, maar werknemers worden maar voorzichtig opnieuw toegelaten op het internet.

Op 13 januari legden hackers de IT-systemen van Picanol plat, waardoor de productie ernstig verstoord werd. Twee weken later draait de weefgetouwenproducent opnieuw. “We hebben alle systemen opgestart en de productie is volop bezig”, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel. “De verloren productiedagen zullen in de komende weken en maanden ingehaald worden. De financiële impact zal daarom grotendeels beperkt blijven tot de kosten van de externe experts die werden ingeschakeld om de IT-systemen te herstellen. We vermoeden dat de kosten minder dan 1 miljoen euro zullen bedragen.”

“We hebben bijkomende opleidingen gegeven aan onze mensen”

Maandag werd het aandeel van Picanol opnieuw op de beurs genoteerd, met een licht verlies. Ondertussen doet het Ieperse bedrijf er alles aan om dergelijke cyberaanvallen in de toekomst te vermijden. “We hebben bijkomende opleidingen gegeven aan onze mensen, bijvoorbeeld over hoe je phishing mails kan herkennen, wat er gevaarlijk is en op wat ze moeten letten bij de keuze en het gebruik van paswoorden. Er zijn heel veel inspanningen gedaan, zowel wat training als wat communicatie betreft. In de loop van de komende maanden zullen we dat blijven doen.”

De schrik zit er nog steeds in. Voor alle werknemers wordt de toegang tot het internet op het bedrijf beperkt, zeker tot eind februari. “Het internet blijft voorlopig inderdaad afgesloten, al zijn er wel enkele systemen die openstaan“, zegt Dryhoel. “Maar we blijven heel voorzichtig. We schermen een aantal applicaties af om zeker te zijn dat er geen risico’s meer zijn. Er kunnen wel nog e-mails verstuurd worden, maar medewerkers moesten eerst een opleiding volgen rond hoe ze phishing mails konden herkennen vooraleer ze weer toegang kregen tot hun mailbox.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier