Picanol Group sluit 2020 af met brutowinst van 524,2 miljoen euro

Gedelegeerd bestuurder Luc Tack van Picanol Group. (Foto TOGH)
Gedelegeerd bestuurder Luc Tack van Picanol Group. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Ondanks een dramatisch begin is Picanol Group zonder veel kleerscheuren door 2020 gekomen. De winst steeg zelfs aanzienlijk, al is dat vooral te danken aan een boekhoudkundige ingreep. De Ieperse weefgetouwenproducent benadrukt dat door de aanhouden coronapandemie er veel onzekerheid is, zowel wat supply chain als wat marktvraag betreft.

Gedelegeerd bestuurder Luc Tack begon de presentatie van de cijfers van 2020 met een persoonlijke terugblik op het voorbije jaar. “Voor mij was 2020 het moeilijkste jaar uit mijn carrière”, aldus Luc Tack. “Het begon al met de cyberattack. Aangezien IT-systemen niet mijn sterkste kant zijn, zorgde dat zelfs voor extra stress. We zijn eruit geraakt, maar dat heeft toch maanden geduurd. We waren nog niet helemaal bekomen van de cyberaanval of daar was de coronacrisis. Het is niet de eerste keer dat we met een crisis geconfronteerd worden. Denk maar aan de financiële crisis van 2008-2009. Maar dat was een crisis die we konden begrijpen. Deze pandemie bracht echter enorm veel onzekerheid met zich mee. Ik heb nachten rondgelopen in mijn huis omdat ik er niet kon van slapen.”

Dankbaarheid

“De gezondheid en de veiligheid van onze medewerkers zijn onze belangrijkste prioriteit. Dat staat met stip op één”, vervolgt Luc Tack. “Achteraf gezien ben ik vooral dankbaar dat we er als één team samen zijn uit geraakt. We hebben zeer snel de nodige veiligheidsmaatregelen doorgevoerd, sneller dan andere bedrijven die met montagekettingen werken. We voelden zelf ook dankbaarheid van onze klanten als bedrijf uit een essentiële sector. In onze divisie bio-valorization maken we bijvoorbeeld mixen voor sondevoeding. We kregen letterlijk brieven van klanten die zeiden hoe dankbaar dat ze waren dat we konden blijven leveren, ondanks de coronacrisis.”

Herstel in tweede jaarhelft

Ondanks de coronacrisis liggen de resultaten van 2020 in lijn met de verwachtingen. De totale omzet van de hele groep daalde van 2,221 miljard in 2019 naar 2,188 miljard in 2020, maar de brutowinst steeg van 455,6 miljoen euro naar 524,2 miljoen euro. “In de divisie Machines & Technologies (dat onder meer de productie van weefgetouwen in Ieper omvat, red.) daalde de omzet in de eerste helft van 2020 met 24% als gevolg van een wereldwijde vertraging van de machinemarkt door de pandemie. In de tweede helft herstelde de markt zich en lag de omzet 16% hoger dan in de zwakke tweede helft van 2019”, legt CFO Stefaan Haspeslagh uit. “Ondanks de lagere omzet over het volledige jaar, steeg de Adjusted EBITDA met 6% omdat de pandemie zorgde voor een daling van de kosten inzake personeel, reizen, vakbeurzen, productlanceringen…”

Nieuw magazijn

Over productlanceringen gesproken. Binnen het segment Machines & Technologies heeft Picanol in september 2020 de nieuwe TerryPlus-i gelanceerd. “Daarvan komen de orders vlot binnen”, licht Luc Tack toe. “Ander belangrijke gebeurtenissen zijn onder meer de investering in een automatisch hoogbouwmagazijn in Ieper dat wellicht in gebruik zal genomen worden in april of mei. PsiControl bouwt momenteel een nieuwe productievestiging in het Roemeense Rasnov. De werkzaamheden zouden eind 2021 afgerond moeten zijn.”

Tweede gascentrale

Met T-Power is Picanol Group begonnen met het indienen van de aanvragen om deel te nemen aan de aanbesteding van het Belgisch capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) voor de bouw van tweede gascentrale in Tessenderlo. “Dat kadert in de ambitie voor meer groene energie. Een tweede gascentrale zou een belangrijke rol kunnen spelen in de energievoorziening van ons land. Ik wil daar ook bij onderstrepen dat wij de enige Belgische speler zijn die meedingen in de CRM-veiling”, zegt Luc Tack. “Tessenderlo Kerley International gaat een nieuwe fabriek voor vloeibare meststoffen bouwen in het Nederlandse Geleen.”

60 vacatures

In Ieper heeft Picanol op dit moment zestig openstaande vacatures. “Het mooie daarvan is dat het gaat van ongeschoolde arbeiders tot burgelijke ingenieurs”, zegt Tack. “Op dit moment zijn er ongeveer 1.500 mensen tewerkgesteld bij Picanol in Ieper, maar iedere week komen er nieuwe mensen bij. In het licht van de laatste ontwikkelingen rond de coronapandemie blijft Picanol Group alle nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat onze medewerkers veilig zijn en de fabrieken en bedrijven operationeel blijven. Alle fabrieken en activiteiten draaien momenteel volgens verwachtingen. Activiteiten kunnen de komende weken of maanden wel worden beïnvloed als er te veel medewerkers door COVID-19 en/of als de toegang tot grondstoffen en hulpstoffen of transportmiddelen bemoeilijkt zou worden. Die supply chain staat hevig onder druk momenteel en de huidige situatie in het Suez-kanaal (waar een gigantisch containerschip het kanaal blokkeert, red.) zal dat alleen maar verergeren.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier