Personeel legt werk neer bij Dana, 35 banen in gevaar

De ochtendploeg ging niet aan de slag. © JVM
Redactie KW

Woensdagochtend is bij Dana Belgium in Ten Briele in Sint-Michiels Brugge een spontane staking uitgebroken. De ochtendploeg is niet aan het werk gegaan, omdat 35 jobs bedreigd worden.

“Wij hadden minder goed nieuws verwacht op de ondernemingsraad van dinsdag, maar hetgeen de directie ons verteld heeft is zeer slecht nieuws”, stellen vakbondsafgevaardigden Nico Stalpaert (ACV) en Peter Lasoen (ACLVB). De bonden dachten dat Dana Belgium twee machines naar andere fabrieken zou overhevelen, maar Dana Belgium wil nu 22 machines afstoten, met zware gevolgen voor de werkgelegenheid.

Ook vaste krachten?

“Wij vervaardigen hier assen en tandwielen voor grote transmissies, die onder meer in de mijnbouw gebruikt worden”, legt Nico Stalpaert uit. “Als Dana 22 machines overhevelt naar Italië of India, waar de loon- en productiekost lager ligt, zullen er mensen afgedankt worden. In eerste instantie zullen tijdelijke jobs niet verlengd worden, maar het is niet denkbeeldig dat ook vaste werknemers ontslagen worden.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=mnC8XW4TrTM

Momenteel werken er 530 vaste werkkrachten en 49 tijdelijke arbeiders bij Dana Belgium. “Vorig jaar en in de zomer werden nog Italiaanse en Hongaarse arbeiders tijdelijk naar hier gestuurd om alle bestellingen tijdig te kunnen afwerken. Nu is er wat minder werk. Maar zo’n beslissing hadden we niet verwacht”, aldus Peter Lasoen.

De staking bij Dana Belgium zal 24 uren duren. Pas nadien willen de bonden weer aan tafel zitten met de directie. “Maar het is aan de directie om ons uit te nodigen aan de onderhandelingstafel”, luidt het krijgshaftig. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier