Peggy Ferdinande van De Versmarkt waarschuwt: “De kleinhandel is aan het verdwijnen”

Peggy Ferdinande van De Versmarkt: "Ik sta elke ochtend om 4 uur op om salades en fruitslaatjes te maken." © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Elke week duikt het Brugsch Handelsblad in het hart van de wijken en gaat het een gesprek aan met een figuur die zijn buurt uitademt. Deze week is dat kruidenierster Peggy Ferdinande van De Versmarkt in Sint-Kruis.

Sedert februari 1992 runt Peggy Ferdinande met haar man Wim Vandenbussche De Versmarkt in de Moerkerkse Steenweg. Ze woont boven de winkel en groeide op in Sint-Kruis.

“Mijn grootouders hadden een steenhouwerij aan de Kruispoort, mijn ouders een handel in rookwaren én confiserie in Het Veld. Wim is afkomstig uit Sint-Pieters, waar zijn ouders fruithandel Pieters runden.”

Hoe en waar hebben jullie elkaar leren kennen?

“In café de Pick op de Eiermarkt. Als tiener ging ik samen uit met mijn oudere broer Jeffry, die helaas op 30-jarige leeftijd aan kanker overleden is. Jeffry was mijn chaperon, hij was overbezorgd voor zijn zusje. Ik moest hem altijd verwittigen als ik van café veranderde.”

“Op een van die avonden, in augustus 1988, heb ik Wim ontmoet. Ik mis mijn broer, twee keer per week ga ik naar zijn graf op het kerkhof van Sint-Kruis. Hij is overleden in 1997, toen wij De Versmarkt renoveerden. Ik heb de herinrichting op video opgenomen en nog aan hem kunnen tonen. Hij was trots op zijn zusje.”

Was het je grote droom om een kruidenierswinkel uit te baten?

“Als tiener droomde ik ervan om etalagist te worden. Na mijn studies in het Sint-Andreaslyceum en Mariawende heb ik sierkunsten gevolgd bij de Maricolen. Acht jaar studeren vonden mijn ouders welletjes.”

“Ik ben eerst deeltijds in de visafdeling van de GB in Sint-Kruis beland en werkte nadien voltijds bij de afdeling ‘fruit en groenten’ van Discount Maenhoudt in Sijsele, toen ik Wim leerde kennen.”

“Een van de klanten van de fruitgroothandel van zijn ouders was Gerard Louagie. Die had 30 jaar lang een kruidenierszaak op deze plek. Toen Wim vernam dat Gerard een overnemer zocht voor zijn winkel, heeft hij toegehapt. Eén week voor ons huwelijk hebben we de compromis getekend.”

Geen spijt van die beslissing?

“Helemaal niet, al is het hard werken. Ik sta elke ochtend om 4 uur op om salades en fruitslaatjes te maken. Vroeger stemde ik mijn horloge af op de slagen van de kerkklok. Maar die klok zwijgt nu al een tijdje.”

“Om 5 uur maak ik Wim wakker, zodat hij alle vers fruit en groenten kan uitstallen. Enkel op donderdag is Wim vroeger op dan ik, als hij naar de Vroegmarkt in Brussel trekt.”

“Tijd voor hobby’s heb ik nauwelijks. Vroeger ging ik op donderdag, onze toenmalige wekelijkse sluitingsdag, tennissen, maar ik voelde mij toen zo schuldig omdat Wim alleen in de weer was in onze zaak….”

Wat is er veranderd in het centrum van Sint-Kruis?

“Toen wij hier gestart zijn, waren er veel meer boetieks en winkels. De KBC is weggetrokken vanonder de kerktoren, die bank bezorgde ons extra klanten. De mensen die kwamen bankieren, kochten bij ons groenten en fruit. Nu je het vraagt, valt het mij op dat er meerdere zaken in Sint-Kruis verdwenen zijn door ziekte. Slager Filip en bloemist Claudine kregen kanker, bakker Kurt sukkelde ook met zijn gezondheid, nadat een auto in de gevel van zijn zaak gereden was.”

“Meerdere winkeliers hebben door ziekte hun zaak stopgezet”

“Dat heeft ons doen nadenken: stel dat er iets met een van ons tweetjes gebeurt? Een van beide partners moet de zaak kunnen voortzetten. Daarom hebben we de winkel heringericht en zijn we afgestapt van ons vorig ‘superette’-concept.”

“Er zijn trouwens nog veranderingen op til in de Moerkerkse Steenweg. Je wist wellicht al dat frituur Marnix nu gerund wordt door de Nepalees die een nachtwinkel in de vroegere, aanpalende boetiek Gudrun uitbaat. Een vastgoedmakelaar heeft nog enkele panden gekocht. Vermoedelijk zullen ze afgebroken worden en plaats maken voor appartementen! De kleinhandel verdwijnt in Sint-Kruis en ruimt baan voor kantoren en appartementen. De leegstand zie je ook in Brugge, corona versnelt dit nog.”

Heb je zelf de impact van corona gevoeld?

“Wij hebben goed geboerd. Zeker in het begin van de crisis kregen we er nieuwe klanten bij: mensen die voordien naar grootwarenhuizen gingen en nu toch liever, uit veiligheidsoverwegingen, lokaal kopen.”

“Het enige probleem was dat nogal wat klanten onze groenten en fruit wilden bepotelen. Wim is daar zeer streng op! Maar we hebben een goed cliënteel, de meeste mensen houden zich aan de veiligheidsvoorschriften en dragen een mondkapje.”

“Er mogen maximaal drie klanten binnen in de winkel. Als ik daar uitzonderlijk iemand moet op wijzen, trekt die enkeling wel eventjes een zuur aangezicht maar gaat dan toch braafjes buiten wachten.

Wat kan er beter in het centrum van Sint-Kruis?

“De zone 30 wordt onvoldoende nageleefd. Het kortparkeren geldt enkel op de parking bij de kerk en voor onze winkels staan vaak auto’s een dag lang in de blauwe zone…”

Wie is Peggy Ferdinande?

Privé: 51 jaar oud. Groeide op in Sint-Kruis. Trouwde in 1991 met Wim Vandenbussche. Heeft een tweeling: Pieter en Olivier.

Loopbaan: Studeerde aan het Sint-Andreaslyceum, Mariawende en de Maricolen. Werkte kort in de GB van Sint-Kruis en bij Discount Maenhoudt in Sijsele. Baat samen met haar man sinds februari 1992 De Versmarkt in de Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis uit.

Vrije tijd: Vroeger: tennissen bij Bryggia en TC Vijverhof in Sijsele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier