Patisserie Geers ontvangt Handmade in Belgium-label

Patisserie Geers is de tiende Kortrijkse onderneming die het HIB-label in ontvangst mag nemen. © GF
Redactie KW

De Kortrijkse Patisserie Geers heeft uit handen van UNIZO het label Handmade in Belgium gekregen. Enkel wie aan de strikte criteria van dit authenticiteitslabel voldoet, komt in aanmerking. “Wij maken in onze bakkerij eigenlijk eetbare kunst”, glimlacht zaakvoerder Johan Geers. De patisserie is de tiende onderneming uit Groot-Kortrijk die het label krijgt.

UNIZO lanceerde het Handmade in Belgium-label, kortweg HIB, om de consument te helpen bij het maken van keuzes. “Mensen zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenticiteitsgarantie“, zegt Mattijs Baekelant van UNIZO Zuid-West-Vlaanderen. “Het is niet gemakkelijk om ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële concurrenten. Iedereen kan zich in principe ‘ambachtelijk’ noemen, maar enkel wie aan de strikte criteria van ons label voldoet, mag zich na een juryronde Handmade in Belgium noemen.”

“Oog wilt ook wat”

De jongste onderneming uit Groot-Kortrijk – de tiende al ondertussen – die zich bij dat select gezelschap mag voegen, is Patisserie Geers op het Sint-Jansplein in Kortrijk. “Wij zijn nog een echte artisanale bakkerij met patisserie“, vertelt zaakvoerder Johan Geers. “Ons gekendste product, Handgemaakte feesttaarten, toch goed voor 75% van onze verkoop. Wij gaan daarbij geen enkele uitdaging uit de weg. Het overgrote aandeel van het maakproces zit in het vormen en decoreren, onder meer met marsepein figuurtjes.”

Burgemeester Van Quickenborne waagt zich aan het kunststukje.
Burgemeester Van Quickenborne waagt zich aan het kunststukje.© GF

Dagelijks spenderen Johan en zijn twee collega’s uren aan de creatie van hun indrukwekkende taarten. “Eigenlijk maken wij eetbare kunst”, glimlacht de chef. “Het moet niet altijd lekker zijn, het oog wilt ook wat. Onze klanten kiezen bewust voor een taart die ver boven het industriële assortiment uitschiet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier