Passwerk wil West-Vlamingen met autisme aan een job helpen

Passwerk strijkt nu ook in West-Vlaanderen neer. Zittend v.l.n.r. Passwerkers Lucie en Jonas en jobcoach Hanne Derudder. Staand: account manager West-Vlaanderen Guillaume Dewyn en commercieel directeur Dirk Rombaut. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Passwerk heeft de ambitie om ICT-talenten met een autismespectrumprofiel aan de slag te laten gaan op de reguliere arbeidsmarkt en strijkt nu ook in West-Vlaanderen neer. In drie maanden tijd hielp het in onze provincie al tien mensen aan een job.

Passwerk zag in februari 2008 het levenslicht en heeft een duidelijk omschreven doelgroep: mensen met een autismespectrumprofiel. “Die willen wij kansen bieden op de reguliere arbeidsmarkt en daarvoor gaan we zeer gericht te werk”, verduidelijkt commercieel directeur Dirk Rombaut.

Na eerdere kantoren in Hasselt en Berchem heeft het nu ook een vestiging in het Accent Business Park in Roeselare. “Mensen met autisme kunnen zich erg goed en lang concentreren en gaan bijzonder perfectionistisch te werk. Ze zien details waar iemand anders over kijkt. Toch vinden ze, ondanks die nuttige talenten, niet makkelijk hun weg binnen de gangbare arbeidsmarkt. Daar willen wij verandering in brengen.”

Tui, Picanol…

Op vandaag stelt Passwerk ongeveer honderd mensen met autisme te werk en zorgen elf jobcoaches voor een intensieve begeleiding. “Zij zoeken in eerste instantie een bedrijf dat past bij het profiel van de werknemer en zijn ook de directe contactpersoon. Zowel het bedrijf als onze werknemer zelf kunnen bij de coach terecht, met alle mogelijke vragen.”

Al enkele West-Vlaamse bedrijven zijn klant bij Passwerk. “TUI uit Oostende, Picanol in Ieper en Joris Ide uit Zwevezele zijn maar enkele bekende namen die tevreden zijn over onze diensten”, klinkt het bij Guillaume Dewyn, accountmanager voor West-Vlaanderen. “Onze mensen hebben een normale tot hoge intelligentie en het denk- en handelingsvermogen van iemand met een bachelor- of masterdiploma op zak. Ongeveer één derde van de Passwerker heeft ook een dergelijk diploma behaald, maar bij ons zijn ook mensen zonder diploma aan de slag. Wij kijken naar de competenties en hanteren strenge selectiecriteria. Slechts 20 tot 30 procent van alle kandidaten gaat ook effectief bij ons van start.”

Bedrijven die van Passwerk gebruik maken, kunnen enkel positieve ervaringen voorleggen. Dat zegt ook Philip De Bie van Picanol. “Onze Passwerker is een duidelijke troef voor onze IT-afdeling”, zegt hij. “Hij voert allerlei tests uit en is al drie maanden bij ons aan het werk. Vooral het doorzettingsvermogen en het oog voor detail leveren ons voordeel op. Het valt ons op dat onze Passwerker sneller werkt, zonder enige kwaliteitsverlies.”

Ook de mensen met autisme die dankzij Passwerk een job hebben bemachtigd, reageren louter lovend. “Ik had het zeer moeilijk om werk te vinden”, stelt Lucie, die nu als test engineer bij TUI in Oostende aan de slag is. “De druk lag te hoog voor mij en ik kon gewoon niet goed functioneren. Ik had gewoon te veel stress. Maar dankzij Passwerk kan ik nu volledig aarden in een normale werkomgeving.”

Dankzij Passwerk kan ik volledig aarden in een normale werkomgeving”

“Mijn collega’s weten dat extra prikkels voor mij niet evident zijn en dankzij de steun van Passwerk maak ik me ook niet meer druk over hoe anderen over me denken. En met mijn jobcoach heb ik een perfect contact.”

50 tot 60 mensen

Nu al stelt Passwerk tien mensen te werk in West-Vlaanderen, maar de ambitie is om op termijn tot 50 à 60 mensen aan de slag te helpen. “Onze samenwerkingsverbanden zijn ook erg duurzaam. Eens je bij een bedrijf aan de slag gaat, blijf je er lange tijd. Onze minimumduur is één maand, maar een Passwerker blijft vrijwel altijd veel langer op dezelfde plek aan het werk.”

Af en toe stellen ondernemingen ook de vraag of ze een Passwerker volledig kunnen overnemen. “De afgelopen tien jaar zijn enkele van onze mensen zo helemaal doorgegroeid naar de reguliere arbeidsmarkt, maar mensen met autisme hebben levenslang jobcoaching nodig. En dan zitten ze bij Passwerk gebeiteld”, aldus nog Dirk Rombaut. “Wij willen vooral een maatschappelijk verschil maken en tonen dat mensen met een autismespectrumprofiel een duidelijke meerwaarde kunnen bieden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier