Café A l’Hotel de Ville terug van start met 50 plaatsen op het terras

© SR
© SR
Redactie KW

De stoelen staan er nu nog op de tafels en de spoelbak is er leeg. Gaetane Boutez (37) is druk in de weer met haar dweil en een emmer met zeepsop gevuld. Zaterdag 8 mei opent zij ook, na een maandenlange sluiting, de deuren van haar café À l’Hotel de Ville. “Geen seconde te vroeg, want de mensen staan te trappelen om iets te komen drinken.”

De terrasstoelen staan klaar, in aanslag om de terrasstrijd vol goede moed aan te vatten. De brouwer is druk in de weer met het aanleveren van de nodige hoeveelheden drank en de koffiemachine doorloopt een intensief spoelproces. “Nooit gedacht dat ik zoveel stof op mijn meubels ging zien liggen”, lacht Gaetane. Een geforceerde lach, want de onderneemster wordt geconfronteerd met een race tegen de klok. “De gemeente heeft erg lang de kat uit de boom gekeken met betrekking tot de terrassen”, zucht ze. “Toen we uiteindelijk groen licht kregen, schoten we meteen in actie. De frisdranken die we nog in onze opslag hadden staan, die zijn allemaal goed voor het containerpark en ook onze tapinstallaties worden gereinigd. In mijn loopbaan als cafébazin heb ik dergelijke situatie nooit meegemaakt dus het is ook voor mij voortdurend aanpassen. Zonet zag ik dat één van onze frigo’s de geest heeft gegeven door te lang stil te staan, we moeten dus nog snel een hersteller vinden.”

Onbekende bieren

Haar café, naast het oude gemeentehuis van Neerwaasten, beschikt over een indrukwekkende ruimte voor de deur. Toch tempert Gaetane meteen het enthousiasme. “Hoewel er vanuit de gemeente nog niet veel communicatie kwam, lieten ze wel al weten dat we maximaal 50 mensen buiten mogen laten zitten. Het maakt niet uit wat voor plaats je hebt, er zal op dat aantal streng worden gecontroleerd. Ik laat het niet aan mijn hart komen, ik ben al blij dat ik terug de deuren mag openen. We gaan ons proberen te onderscheiden van de rest door uit te pakken met een exclusieve bierkaart. Via sociale media lieten we onze klanten al weten dat we enkele onbekende bieren zouden gaan aanbieden en het resultaat liet niet lang op zich wachten. In geen tijd kregen we al verschillende berichten met de vraag of we zeker wel zouden openen zaterdag.” 8 mei wordt voor Gaetane een dubbele feestdag, want naast haar eigen café runt haar echtgenoot ook een herberg in het centrum van Komen. “Hij heeft geen terrasplaatsen voor de deur”, sluit ze af. “Het leek er dus lang op dat hij nog altijd dicht zou moeten blijven. Uiteindelijk vernamen we wel via de sector dat we ook achteraan het gebouw een terras mogen plaatsen, waarmee dat probleem ook van de baan was. Zowel onze klanten als wijzelf hebben nood aan die heropening.”

(Stéphanie Rogeau)