Oud politiekantoor in Kortrijk maakt plaats voor groen woonproject

Mieke Verhelle

Er komen 18 appartementen, een winkelruimte en groen op de plaats van het voormalig politiekantoor tussen de Oude-Vestingsstraat en de Jan Persijnstraat. Projectontwikkelaar Antonissen Development Group voorziet 300 vierkante meter daktuinen en groendaken.

Eind vorig jaar verhuisde de Kortrijkse politie naar een nieuw commissariaat in de Minister de Taeyelaan. Het stadsbestuur verkocht het oude politiekantoor tussen de Oude-Vestingsstraat en de Jan Persijnstraat voor 2 miljoen euro aan projectontwikkelaar Antonissen Development Group.

Vandaag zijn de definitieve plannen bekendgemaakt: het verlaten gebouw wordt omgevormd tot een woonproject met 16 appartementen, twee penthouses en een commerciële ruimte. “Met dit project willen wij ons steentje bijdragen aan de heropleving van de Kortrijkse binnenstad”, vertelt Sven Potvin, ceo Antonissen Development Group. “Bovendien is het ook naar duurzaamheid toe een stap in de goede richting: we moeten de komende jaren in Vlaanderen zoveel mogelijk leegstaande oude panden vervangen door nieuwe, meer energie-efficiënte gebouwen. Een evolutie waarin de Guldensporenstad duidelijk het voortouw neemt.”

Het commissariaat in de Oude-Vestingsstraat is de voormalige thuisbasis van de Kortrijkse politie.
Het commissariaat in de Oude-Vestingsstraat is de voormalige thuisbasis van de Kortrijkse politie.© JVGK

Daarnaast zijn er 21 ondergrondse parkeerplaatsen voorzien en een overdekte fietsenstalling voor veertig fietsen. De commerciële ruimte op het gelijkvloers zal zo’n 400 vierkante meter groot zijn, de invulling hiervan is nog niet bekend.

Daktuinen

De projectontwikkelaar voorziet heel wat groen. Zo komt er 300 vierkante meter aan grassen, struiken en bomen op de daken, goed voor ongeveer 37 procent van het oppervlakte van de site. De twee penthouses krijgen zelfs elk een eigen daktuin.

Oud politiekantoor in Kortrijk maakt plaats voor groen woonproject

“We hebben ons als vastgoedontwikkelaar voorgenomen om niet te wachten op de aangekondigde bouwshift. Daarom bouwen we alleen projecten die zo min mogelijk – en liefst helemaal geen – open ruimte innemen. Daarbij willen we dan zoveel mogelijk extra groen creëren, met in dit geval groendaken en daktuinen. Die hebben bovendien nog een andere troef: ze zorgen ook voor een verkoelend effect in de steeds warmere zomers”, aldus Sven Potvin nog.

De verkoop van D’Oude Vesting is nog maar net van start gegaan, de prijzen voor een appartement starten vanaf 189.000 euro. De bouw start in het voorjaar van 2020, en als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bewoners er voor de zomer van 2022 hun intrek nemen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.