Oud café Vijfwegen wordt na bijna vier jaar leegstand een barber en beautysalon

Bijna vier jaar stond het aloude café Vijfwegen in de Kortrijksestraat (hoek Bozestraat) leeg en te koop, tot enkele maanden geleden bleek dat er een koper gevonden was. Sindsdien gonsde het van gissingen over wat daar nu zou komen.

Fayez Abou Kors bouwt herberg De Vijfwegen om tot barbierssalon. © NOM

Velen dachten al dat het pand met de grond gelijk gemaakt zou worden en plaats zou maken voor flats. Nu blijkt dat het een heel andere bestemming krijgt: Fayez Abou Kors, een Libanese barbier uit Gullegem, wil er zijn droom waarmaken. Het wordt een barbiers- en kapsalon voor mannen.

Het café, dat eigendom was van de Boezingse brouwerij Leroy (Sas Pils), is eeuwenoud. Het wordt al in archieven vermeld in 1818. De jongste 20 jaar veranderde het café om de haverklap van uitbaters, met nieuwe namen als ‘t Chauffeurke, Baobab, Check-Point en ‘t Spiegelke. Eind december 2010 brak in ‘t Spiegelke brand uit en nadien maakte de uitbater er voor de grap ‘Café Brulé’ van… Sinds begin 2017 stond het pand leeg.

Gebouw met karakter

De 37-jarige Libanees Fayez Abou Kors heeft het pand nu gekocht. Al sinds zijn 14de ging hij in zijn land bij een barbier werken. Daarna begon hij een eigen zaak. De liefde bracht hem naar België. Hij trouwde in 2018 met Koenraad Wylin uit Sint-Eloois-Winkel die in een groothandel van bloemen en planten werkt. Sindsdien huurt hij een stoel in het kapsalon Kelly’s Hairspray in de Heulsestraat in Gullegem. Hij werkt er onder de naam Phoenix Barber en zal die naam ook behouden in Heule.

“Ik wilde heel graag een zelfstandig salon”, zegt Fayez, die zich in het Nederlands uit de slag trekt. “Telkens wij daar in Heule passeerden, dacht ik dat het iets voor mij zou zijn. Ik zag voor mij een ouderwetse barbierszaak. Het is een gebouw met karakter. Nu zijn wij volop aan het verbouwen. Door corona kan ik toch niet werken. Met corona kan ik ook moeilijk een openingsdatum vooropstellen, maar ik hoop wel begin februari klaar te zijn.”

Het wordt dus een ‘barber & beautysalon’ voor heren en in de wachtruimte komt er ook een kleine bar. Opmerkelijk is wel dat bij het verwijderen van de oude uithangborden onder de letters ‘De Vyf Wegen’ ook het woord ‘Coiffeuse’ tevoorschijn kwam. Uit welke tijd dat stamt, konden we niet achterhalen.

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.