Orthopedie De Prêtre stapt in nieuw tijdperk

Vlnr.: Kristof De Pretre, Tom Boerjan, Geert De Pretre, Vincent Pauwels. © Michel Vanneuville
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Na zes generaties sinds 1827, stapt het oer-Brugse familiebedrijf Orthopedie De Prêtre een nieuw tijdperk in. Voortaan gaat de grootste Belgische producent van voetcomfort op maat door het leven als ‘House of Feet by De Prêtre’ om de (inter)nationale ambitie te onderstrepen. En met Tom Boerjan wordt voor het eerst een niet-familielid algemeen directeur.

Als sinds 1827 maakt de familie De Prêtre in Brugge schoenen op maat. Vanaf de jaren 60 verschoof de focus richting orthopedische schoenen. Onder de leiding van Geert De Prêtre ontpopte de groep zich vanaf 1983 tot een allround dienstverlening voor elk voetprobleem. “We breidden het gamma uit met steunzolen en een gamma comfortschoenen, terwijl we de Belgische nummer één werden in orthopedische schoenen op maat. Alle stappen van het productieproces hebben we in eigen huis: van het nemen van de maat en het ontwerp tot en met het maken en aanpassen van de schoen. Omdat geen twee voeten dezelfde zijn, zeker niet in het geval van medische problemen, is elke schoen uniek. Wij hebben een archief van bijna 15.000 leesten van individuele personen.”

Lokale productie

De Prêtre is de enige Belgische speler die al zijn orthopedische schoenen zelf maakt, in eigen atelier met eigen mensen. “Aan elk paar is 25 uren werk, dit is zeer arbeidsintensief. Maar we houden ons staande dankzij grote investeringen in 3D-techniek en ervaring. Vorig jaar maakten wij 5.000 van de 30.000 orthopedische schoenen die in België verkocht werden. Onderschat de kracht van de nabijheid niet: wij kunnen vaak in een week tijd afleveren terwijl je soms zes weken moet wachten bij concurrenten die hun schoenen in het buitenland laten maken. Voor de vakkennis van onze mensen komen zelfs klanten uit Dubai en Roemenië overgevlogen.”

De Prêtre telt net geen 50 voltijdse medewerkers op de hoofd- en productievestiging op de industriezone Blauwe Toren en winkels in de Brugse binnenstad, Oostende, Ieper, Aalst en Lokeren. Vorig jaar realiseerden ze samen een kleine 7 miljoen euro omzet.

Wissel van de wacht

“Door de groei van de groep en de uitbreiding van het gamma naar meer algemeen voetcomfort – bijvoorbeeld ook voor lopers – dachten we aan een nieuwe bedrijfsnaam die breder gaat dan enkel orthopedie. Het werd ‘House of Feet’ met de toevoeging ‘by De Prêtre’ om onze lange traditie van familiale service te benadrukken. De komende vijf jaar willen we het aantal winkelpunten gevoelig verhogen, onder meer in Wallonië en het buitenland. Dan komt een internationaal klinkende naam goed van pas”, zegt Geert De Prêtre.

Ook de structuur van het bedrijf werd vernieuwd. Geert De Prêtre trok zich terug uit het dagelijks bestuur en gaf de algemene leiding door aan Tom Boerjan, die er al zijn hele carrière werkt. Zoon Kristof De Prêtre leidt de productie en Vincent Pauwels de verkoop. (RJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier