Op de eerste verdieping van De Plaats in Brugge schuilt een exporuimte

Een vegetarisch restaurant met op de eerste verdieping een expositie-, creatie- én verkoopruimte van allerhande grafisch werk. Het bestaat en wel in de Wapenmakersstraat 5.

Frow Steeman komt in de komende gemeenteraadsverkiezingen ook op voor Groen. © SVV

Daar vind je al sinds twee jaar het vegetarisch restaurant De Plaats dat de bekende illustratrice Frow Steeman samen met haar man Piet Verheyden uitbaat.

In 1992 raakte Frow Steeman (42) in de ban van het illustreren. Sindsdien kan ze tegen een kast met meer dan 20 boekenruggen aankijken. Veelal prenten en kinderboeken waar anderen op vier titels na het tekstmateriaal voor verleenden. Momenteel werkt ze aan haar 18de boek dat zich richt tot kinderen én volwassenen – werktitel ‘Altijd blij?!’ – dat bij uitgeverij De Eenhoorn van de persen moet rollen.

Postkaarten

“Het wordt niet louter een kookboek, maar een boek over alles wat een mens gelukkig kan maken. Dit kan lekker eten zijn, maar net zo goed een stevige knuffel”, geeft Steeman aan. Ondertussen heeft ze de eerste verdieping van De Plaats ingericht als expositie-, creatie- en verkoopruimte.

“Net omdat ik al zolang bezig ben, heb ik heel wat materiaal op zolder staan. Prenten, maar ook tekeningen en illustraties van verschillende omvang, en zelfs originele stukken van boeken. Dit wil ik voortaan exposeren en hopelijk ook verkopen aan geïnteresseerden. Een kunstenaarsshop als het ware”, vertelt Steeman.

“Zelf beschik ik hier ook over voldoende ruimte om te creëren. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik in mijn creatieruimte bezig ben. Mensen die een geboorte- , een huwelijkskaart of een comic postkaart wensen, zijn meer dan welkom. Ik ontwerp ze gewoon ter plekke.”

Groen

Momenteel legt Steeman zich ook toe op het maken van originele Japanse pentekeningen. Ze wil ook opnieuw meer collages maken. Ze bereidt ook een nieuwe tentoonstelling voor die in de galerie van Wouter De Bruycker, Fine Arts in Antwerpen, te zien zal zijn.

Op zondag 14 oktober zal je tijdens de gemeenteraadsverkiezing ook op Steeman kunnen stemmen, want ze heeft besloten om op te komen voor de lijst van Groen. “Mijn belangrijkste actiepunt is luisteren. We raken ondergesneeuwd door zo’n lawine aan allerhande berichten, in de pers en de sociale media, maar evengoed in onze dagelijkse omgang dat we nauwelijks nog de tijd nemen om van gedachten te wisselen over elkaars standpunt, ook al strookt die niet met de onze. Dat wil ik veranderen. Om te beginnen in De Plaats, waar iedereen welkom blijft om te discussiëren. Je hoeft hiervoor zelfs geen maaltijd te bestellen. Rustig bij een drankje, zou dit geen mooi begin zijn, hier, maar ook op andere plaatsen? Een meer menselijke stad. Daar zouden we met zijn allen beter van worden.” (SVV)

De Plaats, Wapenmakersstraat 5, open van 11 tot 23 uur. Gesloten op zondag en maandag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.