https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oosteroever trekt ene nieuwe ondernemer na de andere aan: “Wij willen Het Zoutevan Oostende worden”

“We trekken alleen maar winkels aan op de Oosteroever als het plaatje volledig klopt”, zegt Sofie Van Loo van Burco Coast. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oosteroever – het nieuwe en trendy stadsdeel van Oostende – is de voorbije jaren uitgegroeid tot de place-to-be aan de Belgische kust. Dat getuigt van de vele ondernemers die kiezen voor de Oosteroever. Maar wat maakt Oesteroever nu zo aantrekkelijk voor handelaars? We gingen het hen vragen.

Dat Oosteroever populair is, hoeven we u niet meer te zeggen. Waar ooit vervallen gebouwen stonden, rijzen de knappe staaltjes architectuur als paddenstoelen uit de grond. Het nieuwe en trendy stadsdeel van Oostende is ook bij handelaars erg populair. Het rijtje handelszaken op de Oosteroever is ondertussen al niet meer op één hand te tellen: Design Oostende, Dresen Optiek, Resto Marina, Max Consael, restaurant Storm, RR Interieur, buurtwinkel De Faar, Kabine, Under The Lighthouse, kleding Raé en kapsalon Beauté, maar ook het bouwkundig studie- en expertisebureau Elegast-Dobbelaere en Verzekeringen Beosox vonden er al hun weg.

“We hebben de voorbije jaren samen gezeten met heel wat potentiële kandidaten die hier hun handelszaak willen vestigen”, vertelt Bart Versluys van Versluys Groep. “We begeleiden hen in alles: aankleding van hun zaak, de marketingstrategie en het imago dat ze willen nastreven. Uit die poule van ondernemers selecteren we dan de beste en meest vooruitstrevende concepten.”

Maritiem karakter

Surfkampioenen Thomas Houck (34) en Sascha Borrey (28) openden er hun surfwinkel op 21 augustus 2020. Een jaar later zijn ze nog steeds tevreden met hun keuze. “Corona zorgde er uiteraard voor dat het geen gemakkelijk jaar was”, vertelt Thomas. “Daarnaast waren er werken in de straat en ook dat zorgde voor overlast. Maar de werken lopen op hun einde en de toekomst ziet er veelbelovend uit. De open straat maakt een wereld van verschil. Waarom we voor Oosteroever hebben gekozen? Waar beter dan hier kan je een surfwinkel openen? Het maritieme karakter en de nabijheid van het strand van de wijk is ideaal. De toekomst ligt sowieso hier.”

Thomas Houck opende een surfwinkel: ”De toekomst ligt hier.”
Thomas Houck opende een surfwinkel: ”De toekomst ligt hier.” © JRO

Debby Van Meervelde (29) maakte de verhuizing van het Antwerpse naar Oostende. “Tijdens een van de vele coronawandelingen kwam ik op Oosteroever terecht”, zegt ze. “De droom om ooit een eigen kledingzaak te starten waarbij ik mijn eigen kledingstijl kon aanbieden aan anderen, was groot. Toen ik hier kwam wist ik meteen dat dit de plaats was om mijn droom na te jagen. Ik ben nu ongeveer een maand open en mensen vinden mij wel. Ik kan zeker niet klagen en ben nog steeds blij dat ik de stap zette.”

Voor elk wat wils

“We zijn elke keer opnieuw op zoek naar ondernemers die de klasse van de wijk willen nastreven”, duidt Sofie Van Loo van Burco Coast, die andere grote bouwpromotor op Oosteroever. “Er is heel veel interesse, maar we willen de juiste zaken aantrekken. Het plaatje moet volledig kloppen. Het is belangrijk dat er voor iedereen wat wils is. We willen misschien wel een beetje ‘Het Zoute’ van Oostende worden.

Debby Van Meervelde: “Ik wist meteen dat dit de plaats is om mijn droom na te jagen.”
Debby Van Meervelde: “Ik wist meteen dat dit de plaats is om mijn droom na te jagen.” © JRO

Binnenkort opent hier zelfs een wellness. Niet de doorsnee wellness, maar wel eentje op de 14de verdieping, met een fenomenaal zicht. Daar zijn we naar op zoek: die out-of-the-box, gedurfde projecten. In de lente van 2022 opent Oever.gallery, een galerij met een uniek concept, in de Hendrik Baelskaai nog zijn deuren en daar zijn we heel blij mee.”

Parking kan nog beter

‘Chocolatier van het jaar’ Olivier Willems opent tegen de lente van 2022 een tweede zaak. “Oosteroever is dan wel een trendy stadswijk geworden, voor velen heeft het ook iets nostalgisch”, legt Olivier uit. “Als kind reed ik, samen met mijn beste vrienden, ontelbare keren van zandvoorde naar de Oosteroever. We speelden dan dikwijls in de ruïnes van Fort Napoleon, zwommen in de zee en amuseerden ons in de duinen. Oosteroever voelt als thuiskomen en dat is bij velen zo.”

“Olivier behoort tot de top in de chocoladewereld”, weet Versluys. “Zijn aanwezigheid op de Oosteroever is zonder twijfel een win-win en een grote meerwaarde.”

Chocolatier Olivier Willems: “Oosteroever is trendy stadswijk, maar heeft ook iets nostalgisch”

Nog zo’n belangrijke speler is de legendarische Gentse wafelbakker Max Consael. De oprichting dateert van 1839 en Yves Van Maeldeghem – de zevende generatie – ruilde Gent voor een verblijf aan de Baelskaai. “Mensen vinden ons makkelijk”, zegt Yves. “Zeker in de weekends kan het hier druk zijn. Oosteroever is nog steeds in volle ontwikkeling, maar we zijn zeker tevreden. Alleen wat de parking betreft, zijn er nog wat verbeteringen nodig.”

Beide bouwpromotoren zijn nog steeds op zoek naar ondernemers om de overige leegstaande panden in te vullen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.