Oostende sleurt Vlaamse Visveiling voor rechter

© BELGA
Redactie KW

Oostende trekt naar de rechtbank om een boete van 106.000 te eisen van de Vlaamse Visveiling. Die boete kwam er omdat er te weinig vis aanlandt in Oostende. Groen, die het probleem al jaren aankaart, is tevreden met de stap.

De Vlaamse Visveiling moest in de periode van 2011 tot 2015 minstens 45 procent van de aangelande vis in de Oostendse vismijn laten veilen, maar uiteindelijk werd afgeklokt op 34,4 procent. Daardoor moest de veiling een boete ophoesten van 106.000 euro, maar die is nog altijd niet ingelost. De stad verleende enkele keren uitstel, maar trekt nu toch naar de rechter.

“Dit is niet meer dan een logische dagvaarding”, aldus Wouter De Vriendt, fractieleider van Groen Oostende, die er een jaarlijkse gewoonte van maakte daarover te interpelleren. “We hebben altijd aangedrongen op een sanctie, vooral om de Oostendse visserij te steunen. Het is nu niet omdat Oostende naar de rechtbank trekt dat het probleem opgelost is.”

Groen blijft bezorgd want recent raakte bekend dat heel wat reders nu naar Nederland trekken met hun vis. “We dringen dan ook aan dat Oostende zo snel mogelijk gaat samenzitten met de veiling om daar verandering in te brengen. Dat reders op dit moment sneller kiezen voor Nederland en dat er daardoor ook minder aanlandt in Oostende en Zeebrugge, mag geen excuus zijn om de nieuwe vismijn in Oostende niet te bouwen. We vrezen namelijk dat de nieuwe mijn er niet zal komen en zal verloren gaan aan nieuw immobiliënprojecten”, besluit De Vriendt.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier