Oostende: “Schotten zeggen me: sorry”

Hannes Hosten

Iris Willaert (21) uit Oostende studeert een jaar in het Schotse Dundee. De Schotten zijn in meerderheid tegen de Brexit en dat voelt Iris goed aan. “Ze verontschuldigen zich er voor en zeggen dat ze het ook niet hebben gewild.”

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Brexit.

Iris studeerde eerst podologie, het onderzoeken en behandelen van problemen en afwijkingen ter hoogte van de voet of die daar hun oorsprong vinden. Sinds september en nog tot augustus verblijft ze in Schotland, waar ze een postgraduaat bewegingsanalyse volgt aan de universiteit van Dundee. “Ik wou nog iets extra studeren en liefst in het Verenigd Koninkrijk”, legt ze uit. “Het was het goede moment om het te doen, want het zal in de toekomst moeilijker worden om in het Verenigd Koninkrijk te gaan studeren.”

“Mijn vriendenkring hier bestaat zowel uit internationale studenten als uit Schotten. Ik speel hier in een vrouwenvoetbalploegje dat vooral Schotse spelers telt. En er wordt over de Brexit gesproken, absoluut. Zeker toen ik aankwam in september en het referendum nog vers in het geheugen lag. Ze vroegen mijn mening en zeiden dat ze hoopten in de toekomst nog welkom te zijn in België. De Schotten zijn heel erg tegen de Brexit, dat ligt hier heel gevoelig. Ze zeiden ‘sorry’ tegen mij en dat zij dit niet hebben gewild.”

Onafhankelijkheid

“De Schotten vrezen dat ze als internationale student minder makkelijk naar de Europese Unie zullen kunnen. Ze denken ook dat de Brexit nadelig zal zijn voor de economie. Ze zijn voor onafhankelijkheid, maar vragen zich af of ze het alleen zullen redden. De roep om onafhankelijkheid hangt samen met de wens om weer aan te sluiten bij de Europese Unie. Er zijn er ook die denken aan een alliantie met Noord-Ierland, dat ook tegen de Brexit is.”

“De Schotten verdienen het niet om buiten te vliegen bij Europa”

“Intussen hoor ik minder over de Brexit spreken, al komt het nu met de naderende verkiezingen toch weer naar boven. Toen dachten ze nog dat het een grapje was, maar nu voelen ze toch dat het menens is”, zegt Iris, die zich heel goed thuis voelt in Schotland. “De mensen zijn hier echt super vriendelijk. Jong en oud gaat hier graag naar de pub. Het is een cliché, maar realiteit. De Schotten verdienen het niet om buiten te vliegen bij Europa.”

“Contact houden”

“Wij als internationale studenten kregen een mail van de universiteit om ons gerust te stellen dat er de komende twee jaar niets zal veranderen aan het inschrijfgeld. Voor mij maakt dat niet uit omdat ik hier in augustus toch afstudeer. Maar ik ben benieuwd wat er later zal veranderen voor de buitenlandse studenten uit de Europese Unie. Zullen ze nog zo makkelijk binnen raken? Zal het inschrijfgeld veranderen? De studenten zijn daarmee bezig, maar het zal dus nog wel even duren voor er iets verandert.”

“Ik ben er nog niet uit of ik vanaf september werk zal zoeken of nog iets bij studeren”, aldus Iris. “In elk geval zal ik contact houden met de mensen die ik in Schotland leerde kennen, zowel vrienden als leerkrachten. Dat wordt ook gestimuleerd. Het is handig, zowel voor ons als voor hen. Er blijft dus zeker iets hangen van mijn jaar in Schotland.”