Ook tweede coronalockdown krijgt Donny Resorts niet klein

Toen Vincent Deconinck in 2017 zijn boek ‘Met de familie aan zee’ uitbracht, een terugblik op vijf generaties die de traditie van familiehotels in de regio in stand hebben gehouden, had hij natuurlijk geen idee wat hem in 2020 te wachten stond. Maar net het geloof in die traditie helpt Donny Resorts door deze vreemde tijden: “We blijven creatief.”

Dina Nevens en Vincent Deconinck van Donny Resorts aan Hotel Donny. (foto MVO)

“De gezondheid van onze gasten en medewerkers primeert”, zegt Dina Nevens, Vincents vrouw. “We leven mee met alle collega’s die de deuren moeten sluiten, maar we leggen ons neer bij de overheidsbeslissingen. We hadden al enorm geïnvesteerd in veiligheids- en hygiënemaatregelen, maar we blijven creatief: in Hotel Escale en hotel Select hebben we in alle kamers een extra tafel geïnstalleerd. Zo kunnen gasten op hun kamer eten. Alles wordt met zorg bereid en mooi verpakt voor de kamerdeur afgeleverd. Gasten kunnen vooraf aangeven of ze liever vis of vlees eten. Die service kunnen we niet aanbieden in hotel Donny; dat is niet haalbaar voor 45 kamers. Daarom sluiten we het hotel voorlopig.”

“Jammer dat de overheid maanden geleden niet is gestart met duidelijke communicatie! Nu werkt de sensibilisering niet meer: het geloof in de regering is weg. Zou de overheid niet beter meer vertrouwen stellen in de lokale burgemeesters en organisaties, en hen rechtstreeks laten communiceren naar de eigen burgers, want zij kennen de lokale situatie toch het beste? De Panne is Antwerpen of Brussel niet! Ik hoop ook uit de grond van mijn hart dat iedereen lokaal koopt!”

Een eeuw geleden

Het verhaal van de groep ‘Donny Resorts’ begon honderd jaar geleden, toen de overgrootouders van Vincent, net na de Eerste Wereldoorlog in De Panne een pension begonnen in de Meeuwenlaan, destijds ‘Mon Voeu’, vandaag bekend als Hotel Europe. Hun dochter, Vincents grootmoeder, trad in het spoor van haar ouders, met Hotel Select.

Hoewel Vincent rechten en notariaat ging studeren, had het hotelvirus ook hem te pakken: “Samen met mijn vrouw Dina zochten we in Koksijde of De Panne een geschikte plek voor een moderne versie van een familiehotel. Eigenlijk zochten we een schaap met vijf poten: een rustige locatie in een mooi stukje natuur, centraal gelegen, met zicht op zee… Tot we op de Donny-duin stuitten, van meneer François Donny, die pas na lang aandringen zijn grond wou verkopen. Daaraan koppelde hij enkele voorwaarden: het moest een familiehotel worden dat zijn naam zou dragen, ons gezin moest er zelf wonen en we moesten beloven dat we na zijn dood goed voor zijn vrouw zouden zorgen… Wel, ‘mama Donny’ bleef tot haar dood zo goed als familie voor ons.”

“We hadden al geïnvesteerd in hygiëne, maar we blijven creatief”

Vincent en Dina wilden de traditie van familiehotels in de regio nieuw leven inblazen, want van de 65 familiehotels die er vroeger in De Panne waren, bleven er amper een twintigtal over. Toen het in de jaren zestig en zeventig minder goed ging met het hotelwezen, verkochten veel eigenaars hun hotel aan bouwpromotoren, die vooral grote winkelketens en appartementsblokken bouwden.

Kinderen baas

“Toch blijft onze regio goed scoren, net omwille van de familiehotels, in tegenstelling tot veel buurlanden waar ketenhotels schering en inslag zijn,” zegt Vincent. “In 1997 kochten wij hotel Select, dat verloederd was; in 2003 ging het weer open. Toen mijn vader stierf in 2005, was dat een scharniermoment, want we hadden altijd samengewerkt. We besloten onze drie kinderen het roer in handen te geven. We kochten in 2007 Villa Escale, dat appartementsgebouw avant la lettre dat de Pannenaren in de jaren twintig afschuwelijk vonden. Daarna volgde Villa Anita op de Witte Berg. Villa Vindina en Villa Polaris zijn vakantiehuizen. En met Novo Suites kwamen er familiesuites met hotelservice.”

https://www.donnyresorts.be/ De Panne – tel. 058 42 00 43

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.