Ook stakingspiketten bij apotheekgroothandel Febelco, maar chauffeurs voor dringende leveringen mogen binnen

Redactie KW

Apotheker Ann Vermeulen op de Dam in Emelgem zei dat er vandaag in de voormiddag door de staking geen bevoorrading van medicatie was vanuit Febelco aan de vlakbij gelegen Noordkaai in Izegem. “Ik was van wacht in het weekend en sommige medicatie moet dringend aangevuld worden”, zegt ze. Het gemeenschappelijk vakbondsfront zegt dat de bevoorrading wél verzekerd is, net zoals bij een zondagdienst.

Foto Frank

Apotheker Ann Vermeulen was het voorbije weekend van wacht. “En het was een drukke wachtdienst”, zegt ze. “Maandagvoormiddag bleek de bevoorrading vanuit de Febelco-vestiging in Izegem moeilijk te verlopen omdat stakingspiketten de in- en uitgang van het bedrijf blokkeren. “Ik heb nochtans dringende medicatie nodig. Kinderen met een rsv-virus (een verkoudheidsvirus) bijvoorbeeld hebben dringend nood aan aërosoltherapie en ik kan die niet leveren. Leg dat maar eens uit aan de klanten. Naar ik vernam zijn er een 15-tal werknemers van de 135 binnengelaten in het bedrijf om de meest dringende leveringen te kunnen doen. Ik zou uiteraard ook zelf naar Febelco kunnen gaan, maar ik weet ook niet als ze me daar zullen binnenlaten.”

“Stakers laten niemand binnen in de Izegemse vestiging van Febelco”, zegt apotheker Eric Van Nueten van de directie in Sint-Niklaas. “Of er vandaag geleverd zal worden hangt af van de stakingspiketten. Als zij de toegang weigeren, dan zal dat in elk geval vertraging opleveren. Chauffeurs die werken hebben een document van de federale overheid waarmee de stakers hen de toegang tot het bedrijf niet mogen verhinderen. Het is trouwens ook zo dat bestelde medicatie altijd binnen de 24 uur geleverd moet kunnen worden aan de apotheken.”

Als een zondagdienst

De stakers aan de uitgang van Febelco zeggen dat de dringende bevoorrading van medicamenten aan de apothekers niet in het gedrang zal komen door de staking. “Het gemeenschappelijk vakbondsfront besliste van de acht vestigingen van Febelco alleen die in Izegem te blokkeren”, zegt Johan Casier van het ACV. “We lieten om 9 uur 14 werknemers, waaronder vier chauffeurs, binnen om dringende leveringen te kunnen doen tot 13 uur. En dat is ongeveer dezelfde dienstverlening die er op zondag gebeurt. En als er een apotheker zelf medicatie komt halen, zullen we hem zeker de toegang niet beletten. Wij staken tegen het regeerakkoord en niet tegen de directie of om dringende dienstverlening in de gezondheidszorg te verhinderen!”

“Al zeker 100 ontbrekende artikels”

“Wat de stakers ook beweren, medicatie was er bij mij om 15 uur nog altijd niet geleverd”, zegt apotheker Ann Vermeulen. “In de andere vestigingen van Febelco verloopt alles blijkbaar normaal. Ondertussen heb ik toch al verschillende patiënten moeten teleurstellen. Er is wel begrip voor dat dit buiten onze wil is. Mijn bestellinglijst groeit met de minuut. Nu zeker al 100 ontbrekende artikels. Dus denk ik dat ze morgen een serieuze achterstand mogen inhalen met leveringen in vertraging.”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.