Ook kleine zelfstandigen vinden meer en meer de weg naar de Oostendse Oosteroever

De Oosteroever krijgt stilaan vorm. Nadat heel wat grote handelszaken al hun weg vonden naar het nieuwe stadsgedeelte, begint nu ook de kleine zelfstandige de weg te vinden naar de Oosteroever. Maité Maeckelberghe (25) en zus Loïcque (21) openen er binnenkort Hair & Beautysalon Beauté.

© JRO

De historische vissersbuurt, waar ooit talloze vissers na lang zwoegen aan boord van hun schepen hun vis aan wal brachten, ziet er al lang niet meer dezelfde uit. Weinig plaatsen aan de Belgische kust hebben zo’n bewogen geschiedenis als de Oosteroever. De Oosteroever is ondertussen een sterk staaltje van tijdloze architectuur. Het combineert een trendy stadswijk met een maritiem karakter. Zowel de Hendrik Baelskaai als de Victorialaan ondergingen ondertussen een complete metamorfose. Heel wat van de opgetrokken gebouwen zijn ondertussen bewoond. Andere gebouwen zijn nog in volle aanbouw. Daarnaast vonden heel wat bekende handelszaken ondertussen de weg naar de Oosteroever.

In juli 2018 waren Michiel Rabaey en zijn vrouw Nathalie Hiele de eerste die de stap naar de Oosteroever waagden met hun restaurant Storm in de Hendrik Baelskaai 21. “We hebben het ons nog geen seconde beklaagd. De zaken gaan uitstekend”, vertelt Michiel als we hem vragen hoe het ondertussen gaat. “De Oosteroever is een prachtig project. Blij dat meer en meer handelszaken de Oosteroever ontdekken. Op die manier komt er ook wat meer beweging op de Oosteroever.”

Nieuwe klanten

Ook het bekende restaurant Marina van Vida Aquaro draait sinds het najaar van 2018 op volle toeren op de Oosteroever. Sindsdien bleef de Oosteroever groeien. De bekende meubelzaak Design Oostende, conceptstore Kabine, RR Interieur en bouwkundig studie- en expertisebureau Elegast-Dobbelaere zijn naast Storm en Marina handelszaken die de weg vonden naar het nieuwe stadsgedeelte.

Binnenkort komt daar ook nog eens Hair & Beautysalon Beauté bij. Maité Maeckelberghe en haar zus Loïcque openen begin mei in de Victorialaan 11 een toonaangevende en exclusieve zaak in de brede zin van het woord. “Onze zaak bestaat ondertussen al vijf jaar in de Bakboordstraat in de Vuurtorenwijk”, vertelt Maité. “We doen vooral alles rond schoonheids- en haarzorg zoals make-up, gelaatsverzorging, manicure, wimpers en wenkbrauwen, voetverzorging en gelnagels. Daarnaast investeerden we in een Spraytaninstallatie. Na enkele minuten kom je bij ons buiten met een mooie bruine huid.”

De Oosteroever is een nieuwe trendy stadswijk en daar horen wij binnenkort ook bij

De zaak van Maité kreeg vorm kort nadat ze afstudeerde in de richting haarzorg in de Maricolen in Brugge. “Eerst was ik kapster in bijberoep, maar niet veel later werd het al snel een voltijdse job”, aldus Maité. Het bestaande kapsalon in de Bakboordstraat werd intussen uitgebreid met een beautysalon, uitgebaat door Loïcque, de zus van Maité.

In de lente openen Maité en Loïcque hun hair & Beautysalon Beauté.
In de lente openen Maité en Loïcque hun hair & Beautysalon Beauté.© JRO

“Het aantal klanten bleef de laatste tijd groeien, waardoor we genoodzaakt waren om uit te kijken naar een nieuwe locatie. De Oosteroever is in volle ontwikkeling en een van de mooiste projecten van de laatste jaren in Oostende. Dat we met ons nieuw salon zelf deel kunnen uitmaken van dit project, stemt ons tevreden. De Oosteroever is een nieuwe trendy stadswijk en daar horen wij binnenkort ook bij. Het toeval wil nu ook dat het nieuwe stadsgedeelte helemaal niet ver van onze vorige zaak op de Vuurtorenwijk is. We krijgen er dus nieuwe klanten bij uit de buurt en ook onze andere klanten hoeven niet van ver te komen”, aldus Loïcque. Vlakbij het pand van Maité en Loicque in de Victorialaan opent binnenkort ook nog surfshop Under The Lighthouse.

Mobiliteitsproblemen

Ondanks het feit dat dat de Oosteroever in volle ontwikkeling is en dat er al heel wat interesse is voor de afgewerkte appartementen, blijft mobiliteit een van de grootste pijnpunten. “We volgen de effecten op de mobiliteit op de Oosteroever op de voet”, laat schepen van Mobiliteit Björn Anseeuw (N-VA) weten. “Doordat heel wat projecten nog in volle aanbouw zijn, wijzigt de situatie er voortdurend. Op dit ogenblik zijn onze diensten ook bezig met een parkeeronderzoek. Op die manier willen we het aanbod op de verschillende noden afstemmen. Er zijn evenwel geen plannen om er in de toekomst betalend parkeren in te voeren.”

“Veel inwoners kiezen voor de Oosteroever”

Versluys Groep begon in 2014 met de ontwikkeling van de Oosteroever. Begin 2020 werden vier gebouwen volledig opgeleverd en zelfs uitverkocht, waaronder het iconische Baelskaai 12 met zijn kenmerkende buitenzwembaden. Daarnaast werden ook residentie Victoria, residentie Baelskaai 8 en residentie Oostkaai 8 opgeleverd. “In totaal gaat het om 150 opgeleverde appartementen”, verduidelijkt Dominique De Heyn van Versluys Groep. “Momenteel zijn er nog vier gebouwen in voorverkoop op de site, waarvan er twee reeds in ruwbouwfase zijn. Het gaat om de One Baelskaai met 78 appartementen waar al 85 procent van verkocht werd en de eerste van de Ensor Towers. Het eerste gebouw is goed voor 109 appartementen en ook daar kennen we een succesvolle voorverkoop met maar liefst 75 procent. Ook de tweede Ensor Tower werd gelanceerd, goed voor 97 appartementen. Dock 5, een gebouw van 21 appartementen, ging ook in voorverkoop.”

Bijna 1.000 appartementen

Op de Oosteroever zou Groep Versluys nog twee projecten ontwikkelen. “Aangezien we nog in een ontwikkelingsfase zitten, kunnen we daar nog geen details van vrijgeven”, gaat Dominique verder. “We zijn ook bezig met de ontwikkeling van het Vuurtorendok, dat ondertussen ook eigendom is van Versluys Groep. In totaal zou de ontwikkeling op de Oosteroever net geen 1.000 appartementen moeten omvatten. Het merendeel werd verkocht aan vaste bewoners. Meteen ook de reden dat de toename van het aantal handelszaken op de site in sneltempo toeneemt. Ook het aandeel van geboren en getogen Oostendenaars op de Oosteroever is toegenomen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.