Ook in West-Vlaanderen nooit eerder zo veel win-winleningen afgesloten

© iStock
Hannes Hosten

Er zijn nooit zo veel win-winleningen afgesloten aan zelfstandigen, kmo’s en verenigingen als in de voorbije oktobermaand. Dat meldt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Ook in West-Vlaanderen gaat het aantal win-winleningen er sterk op vooruit.

Met de win-winlening moedigt de Vlaamse overheid sinds 2006 particulieren aan om een achtergestelde lening te verstrekken aan zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Ook voor vzw’s, als sportclubs of sociaal-culturele verenigingen, is het een interessante manier om kapitaal te verzamelen.

Investeerders ontvangen een jaarlijks belastingvoordeel van 2,5 procent op het openstaande kapitaal en krijgen 30 procent terug van het verschuldigde bedrag als de kredietnemer niet kan terugbetalen. Begin oktober werd de uitbreiding van de win-winlening operationeel. Sindsdien kunnen particulieren tot 75.000 euro in plaats van 50.000 euro lenen aan kmo’s en kunnen ze de looptijd van de lening zelf bepalen tussen vijf en tien jaar, in plaats van acht jaar nu. Kmo’s kunnen tot 300.000 euro in plaats van 200.000 euro lenen via de formule.

Record

Sinds de bekendmaking van de uitbreiding in het voorjaar van dit jaar is er veel interesse voor de win-winlening. Heel wat mensen hebben gewacht tot de nieuwe regeling operationeel was, hoewel er in augustus en september geen noemenswaardige daling was. Met 375 dossiers, goed voor een leningbedrag van 10,46 miljoen euro, werden in de voorbije maand oktober nooit eerder zo veel win-winleningen afgesloten.

In 2019 waren er in oktober 204 dossiers voor een bedrag van 4,45 miljoen euro. Het aantal dossiers steeg dus met 84 procent. Van de 375 afgesloten dossiers in oktober maakt 21 procent gebruik van de mogelijkheid om tot 75.000 euro te lenen aan kmo’s. In 41 procent van de in oktober afgesloten dossiers wordt gekozen voor een soepelere looptijd, die sinds oktober zelf kan worden bepaald tussen vijf en tien jaar.

Ook in West-Vlaanderen piekt het aantal win-winleningen. In 2019 waren er 623 winwin-dossiers uit West-Vlaanderen, 23,7 procent op een totaal van 2634. Dit jaar zitten we tot eind oktober al aan 626 West-Vlaamse dossiers van de 2582 dossiers tot nu toe in heel Vlaanderen. Dat is 24,12 procent van het totaal, meer dan je kan verwachten, want onze provincie heeft 21 procent van de ondernemingen, 19 procent van de starters en 18 procent van de bevolking in Vlaanderen.

Economie door crisis loodsen

Het grote aantal dossiers in oktober maakt dat 2020 wellicht opnieuw een recordjaar wordt, na de piek van vorig jaar. “Met 2.630 dossiers in heel Vlaanderen, resulterend in 62,52 miljoen euro aan leningen, haalden we in 2019 nooit geziene cijfers”, zegt minister Crevits. “Met 2.582 dossiers en 60 miljoen euro aan leningen eind oktober 2020 ziet het ernaar uit dat het dit jaar nog beter zal zijn.”

De uitbreiding van de win-winleningen, die eerder door de Vlaamse regering werd aangekondigd, past in het arsenaal aan maatregelen om de Vlaamse economie door de coronacrisis te loodsen. Heel wat bedrijven zijn op zoek naar extra financiële middelen. Om die ondernemingen te ondersteunen, breidde de Vlaamse regering de bestaande win-winlening uit. Met de maatregel wil Vlaams minister van Economie Hilde Crevits bovendien het spaargeld van de Vlaming activeren.

“Heel wat ondernemers hebben nood aan extra kapitaal om noodzakelijke investeringen te kunnen doen”, aldus minister Crevits. “Door de coronacrisis blijft de omzet bij veel van die ondernemers echter laag. Daarom hebben we met de Vlaamse regering beslist om onder andere de win-winlening uit te breiden en zo aantrekkelijker te maken. Dat oktober nu al een recordmaand is, is heel positief. Familie en vrienden springen op de kar om kmo’s die extra financiële stimulans te geven.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier