Heidi Vanderbeken en Henk Vanrobays van cafetaria De Treffer in het gelijknamig sportcentrum en stedelijk zwembad in de Meersstraat zeggen dat wat nu gebeurt het ergste is wat ze zelf in jaren hebben meegemaakt als cafébazen. "In die 23 jaar kan ik mij niets gelijkaardigs herinneren", vertelt Heidi. "De verplichte sluiting halfweg maart kwam er plots. En sindsdien zijn we bijna drie maanden verder. Tijd genoeg om na te denken over hoe we het nu zullen aanpakken. En vooral: of wij erin zullen slagen om onze achttien vaste medewerkers allemaal werk te kunnen geven. Dat is iets waar ik mij volledig voor engageer: iedereen van de achttien moet in de Treffer aan de slag kunnen blijven. Het zijn allemaal jonge mensen, in de fleur van hun leven. Sommigen zijn getrouwd. En iedereen heeft zijn eigen kosten en lasten. Daar voel ik mij als werkgever dan verantwoordelijk voor."
...

Heidi Vanderbeken en Henk Vanrobays van cafetaria De Treffer in het gelijknamig sportcentrum en stedelijk zwembad in de Meersstraat zeggen dat wat nu gebeurt het ergste is wat ze zelf in jaren hebben meegemaakt als cafébazen. "In die 23 jaar kan ik mij niets gelijkaardigs herinneren", vertelt Heidi. "De verplichte sluiting halfweg maart kwam er plots. En sindsdien zijn we bijna drie maanden verder. Tijd genoeg om na te denken over hoe we het nu zullen aanpakken. En vooral: of wij erin zullen slagen om onze achttien vaste medewerkers allemaal werk te kunnen geven. Dat is iets waar ik mij volledig voor engageer: iedereen van de achttien moet in de Treffer aan de slag kunnen blijven. Het zijn allemaal jonge mensen, in de fleur van hun leven. Sommigen zijn getrouwd. En iedereen heeft zijn eigen kosten en lasten. Daar voel ik mij als werkgever dan verantwoordelijk voor.""Wij hebben voor de heropening alles uitgedokterd en uitgetekend. Binnen houden wij - rekening houdend met social distancing - 80 zitplaatsen over. Buiten op het terras zijn het er 130. Alles samen is dat 50 zitplaatsen minder. Het blijft gelukkig best ruim."(Lees verder onder het kaderstuk)Wie de cafetaria binnenkomt, kan dat enkel en alleen via de hoofdingang van het zwembad. De tussendeur naar de sporthal zelf blijft gesloten. De Treffer werkt met een reservatiesysteem. "Aan de ingang van de cafetaria staat een van onze medewerkers die wijst op de veiligheidsmaatregelen. Hij of zij noteert naam en telefoonnummer van de klant. Deze gegevens houden wij veertien dagen bij. Eens de registratie voorbij is, wordt de klant een tafel aangewezen waar hij mag plaatsnemen. Daar blijft hij ook tot wij hem komen vragen wat hij wenst", legt Heidi uit. Een echte menukaart is er niet. "Die vervangen we door een QR-code aan de tafel die je kan inscannen zodat je de menukaart van De Treffer kan lezen. Een papieren exemplaar hebben wij voor wie die nodig heeft wel nog achter de toog liggen. Die is geplastificeerd en die kan je op aanvraag komen raadplegen. In elk geval moet iedereen aan tafel blijven zitten. Het zijn de medewerkers die de bestelling komen opnemen en ook afrekenen, zowel binnen als buiten op het terras. De medewerkers zelf krijgen mondmaskers."Intussen hebben Heidi en Henk ook beslist om vanaf nu een afhaalservice aan te bieden voor wat op de menukaart staat. De Treffer beschikt namelijk over een keuken waar allerlei gerechten, hapjes en dergelijke dagelijks worden bereid. "Klanten kunnen vooraf eten bestellen. Wij maken het klaar en brengen ze op de hoogte dat ze het komen afhalen", zegt Heidi, die zelf benieuwd is hoe dat zal lopen. "Het wordt een moeilijke oefening, dat zeker."Café Den Dries aan Beveren Dries in Beveren-Leie is een echt volkscafé waar zeker het oudere publiek zich goed thuisvoelt. Daar zorgt Lore Hooghe voor. Ze mat de voorbije week de beschikbare ruimte voor de toog op en vaststelde dat het aantal tafels - op veilige afstand van elkaar - heel beperkt is. "Aan de ene kant van de toog kan ik drie tafels met stoelen zetten, voor de kant achteraan en dus voorbij de toog gaat het over vijf tafels. Dat zijn er acht in totaal. Dat is echt niet veel", beseft ze. "Wel heb ik buiten nog een terras voor een tiental tafels. En dat is het. Ik doe het allemaal zelf en zal dus van telkens van tafel naar tafel moeten gaan voor de bestellingen en voor het afrekenen. Dat laatste kan met de kaart waarvoor ik per verrichting een bedrag moet betalen. Ook dat telt voor de eindrekening op het eind van de dag."Den Dries bevindt zich in een smalle zijstraat van de Gentseweg. Twee wagens die elkaar kruisen is er vrijwel onmogelijk. Dat wil ook zeggen dat Lore buiten over zo goed als geen openbaar domein kan beschikken om een terrasje in te richten. "De stad heeft aan elke horecabaas de vraag gesteld of hij suggesties heeft voor gebruik van een deel van het openbaar domein. Zelf heb ik dat gedaan. Benieuwd of het ook mogelijk is.""Als ik straks heropen, zal het toch helemaal anders zijn", beseft Lore. "Alleen een drankje bestellen, dat aan tafel consumeren om daarna te betalen. Dat is het enige wat kan. Het is niet anders."(DJW)