Ook in Waregem probeert elk café de coronaruimte maximaal te benutten: “Moeilijke oefening”

Heidi Vanderbeken en Henk Vanrobays van De Treffer beschikken na aftrek van tafels en stoelen zowel binnen als buiten nog over voldoende ruimte voor de klanten die aan hun tafel moeten blijven. © DJW
Redactie KW

Elke café, brasserie, cafetaria heeft zich grondig voorbereid. Wat opvalt, is de vaststelling dat de binnenruimte en de mogelijke buitenruimte al dan niet zal bepalen of het in deze coronatijden rendabel blijft om een café te runnen. En wordt het ontbreken van de gezelligheidsfactor door de strenge maatregelen geen breekpunt?

Heidi Vanderbeken en Henk Vanrobays van cafetaria De Treffer in het gelijknamig sportcentrum en stedelijk zwembad in de Meersstraat zeggen dat wat nu gebeurt het ergste is wat ze zelf in jaren hebben meegemaakt als cafébazen. “In die 23 jaar kan ik mij niets gelijkaardigs herinneren”, vertelt Heidi. “De verplichte sluiting halfweg maart kwam er plots. En sindsdien zijn we bijna drie maanden verder. Tijd genoeg om na te denken over hoe we het nu zullen aanpakken. En vooral: of wij erin zullen slagen om onze achttien vaste medewerkers allemaal werk te kunnen geven. Dat is iets waar ik mij volledig voor engageer: iedereen van de achttien moet in de Treffer aan de slag kunnen blijven. Het zijn allemaal jonge mensen, in de fleur van hun leven. Sommigen zijn getrouwd. En iedereen heeft zijn eigen kosten en lasten. Daar voel ik mij als werkgever dan verantwoordelijk voor.”

“Wij hebben voor de heropening alles uitgedokterd en uitgetekend. Binnen houden wij – rekening houdend met social distancing – 80 zitplaatsen over. Buiten op het terras zijn het er 130. Alles samen is dat 50 zitplaatsen minder. Het blijft gelukkig best ruim.”

(Lees verder onder het kaderstuk)

Markt ook verkeersvrij na 18 uur en op zondag

Tijdens de gemeenteraad dinsdagavond stelde Michiel Vandewalle van het oppositiekartel N-VA/Open VLD voor om elke weekdag na 18 uur en op zondag het marktplein achteraan de dekenale kerk verkeersvrij te blijven houden. “In het voordeel van de cafés waar de klanten dan in alle veiligheid op de terrasjes kunnen genieten van hun drankje. Wagens dan laten passeren zou absurd zijn. En het betekent een extra steunmaatregel voor de cafébazen.”

Schepen Kristof Chanterie verklaarde zich akkoord met het voorstel. “Dat gebeurde normaal gezien ook al jaren tijdens de parkconcerten op de maandagen tijdens de grote vakantie. Nu willen we dat gerust invoeren voor de cafés aan de kerk.” (DJW)

Wie de cafetaria binnenkomt, kan dat enkel en alleen via de hoofdingang van het zwembad. De tussendeur naar de sporthal zelf blijft gesloten. De Treffer werkt met een reservatiesysteem. “Aan de ingang van de cafetaria staat een van onze medewerkers die wijst op de veiligheidsmaatregelen. Hij of zij noteert naam en telefoonnummer van de klant. Deze gegevens houden wij veertien dagen bij. Eens de registratie voorbij is, wordt de klant een tafel aangewezen waar hij mag plaatsnemen. Daar blijft hij ook tot wij hem komen vragen wat hij wenst”, legt Heidi uit.

Met QR-code en ook afhalen mogelijk

Een echte menukaart is er niet. “Die vervangen we door een QR-code aan de tafel die je kan inscannen zodat je de menukaart van De Treffer kan lezen. Een papieren exemplaar hebben wij voor wie die nodig heeft wel nog achter de toog liggen. Die is geplastificeerd en die kan je op aanvraag komen raadplegen. In elk geval moet iedereen aan tafel blijven zitten. Het zijn de medewerkers die de bestelling komen opnemen en ook afrekenen, zowel binnen als buiten op het terras. De medewerkers zelf krijgen mondmaskers.”

Intussen hebben Heidi en Henk ook beslist om vanaf nu een afhaalservice aan te bieden voor wat op de menukaart staat. De Treffer beschikt namelijk over een keuken waar allerlei gerechten, hapjes en dergelijke dagelijks worden bereid. “Klanten kunnen vooraf eten bestellen. Wij maken het klaar en brengen ze op de hoogte dat ze het komen afhalen”, zegt Heidi, die zelf benieuwd is hoe dat zal lopen. “Het wordt een moeilijke oefening, dat zeker.”

Lore Hooghe van Den Dries heeft zowel binnen als buiten beperkte ruimte voor tafels en stoelen.
Lore Hooghe van Den Dries heeft zowel binnen als buiten beperkte ruimte voor tafels en stoelen.© DJW

Café Den Dries aan Beveren Dries in Beveren-Leie is een echt volkscafé waar zeker het oudere publiek zich goed thuisvoelt. Daar zorgt Lore Hooghe voor. Ze mat de voorbije week de beschikbare ruimte voor de toog op en vaststelde dat het aantal tafels – op veilige afstand van elkaar – heel beperkt is. “Aan de ene kant van de toog kan ik drie tafels met stoelen zetten, voor de kant achteraan en dus voorbij de toog gaat het over vijf tafels. Dat zijn er acht in totaal. Dat is echt niet veel”, beseft ze. “Wel heb ik buiten nog een terras voor een tiental tafels. En dat is het. Ik doe het allemaal zelf en zal dus van telkens van tafel naar tafel moeten gaan voor de bestellingen en voor het afrekenen. Dat laatste kan met de kaart waarvoor ik per verrichting een bedrag moet betalen. Ook dat telt voor de eindrekening op het eind van de dag.”

Geen openbaar domein

Den Dries bevindt zich in een smalle zijstraat van de Gentseweg. Twee wagens die elkaar kruisen is er vrijwel onmogelijk. Dat wil ook zeggen dat Lore buiten over zo goed als geen openbaar domein kan beschikken om een terrasje in te richten. “De stad heeft aan elke horecabaas de vraag gesteld of hij suggesties heeft voor gebruik van een deel van het openbaar domein. Zelf heb ik dat gedaan. Benieuwd of het ook mogelijk is.”

“Als ik straks heropen, zal het toch helemaal anders zijn”, beseft Lore. “Alleen een drankje bestellen, dat aan tafel consumeren om daarna te betalen. Dat is het enige wat kan. Het is niet anders.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier