Ook feestzaal Ruytershove in Izegem legt er het loodje bij neer na coronajaar

Zaal Ruytershove was afgelopen weekend nog het decor voor een pensioenfeest. Zal dat het laatste geweest zijn? © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

2020 zal ingaan als het laatste jaar van feestzaal Ruytershove. Zaakvoerder Bart Claeys bevestigt dat er in 2021 geen feestjes meer zullen plaatsvinden in de Manegemstraat in Izegem. “Het zal voor velen even slikken zijn, maar voor ons is dit niet meer houdbaar. 2020 kondigde zich aan als een van onze beste jaren ooit, maar we zullen eindigen op 25 procent van onze omzet.”

Bart Claeys windt er geen doekjes om. “Het was al moeilijk, een tweede keer moeten sluiten is de druppel”, zegt hij. “Onze sector moet er gewoon aan.” Nochtans was zaal Ruytershove een feestzaal met een vast en trouw publiek.

“Mijn vrouw werkt ondertussen al in Top Interieur”

Feestzaal Ruytershove wordt in Izegem in één adem genoemd met de familie Claeys. Op de site was ook al een jeugdclub gevestigd, maar in 1983 ging Bart Claeys met een bvba van start en kon het zalencomplex gehuurd worden voor feestjes. Sinds 1992 stond Bart ook zelf in de keuken. “Personeel hadden we niet. We werkten met flexi-jobs en studenten. Voor de rest beredderden mijn vrouw en ik alles zelf.”

Geen opvolgers

Die echtgenote is Caroline Kerckhof. “Mijn vrouw is al aan de slag in Top Interieur, momenteel ben ik zelf aan het solliciteren”, zegt de 56-jarige Izegemnaar. “Ik moet nog een tiental jaar werken om aan mijn pensioen te komen”, merkt hij schamper op. Opvolging is er ook niet op komst. “Ook dat speelt mee natuurlijk. Onze zoon Emil is afgestudeerd en werkt in het UZ in Gent, onze dochter Mathilde zit aan het conservatorium en wil het in de muziekwereld maken.”

“Eerst was de beurt aan de grotere zaken, nu sneuvelen ook de kleinere feestzalen”

Het gezin huist ook bij zaal Ruyterhove. “Maar dat zijn twee gescheiden zaken. Een overnemer voor de zaal? Dat is niet meteen aan de orde vrees ik. Kijk maar eens naar andere gelijkaardige zaken. Eens de uitbater stopt, is het ook gedaan met de zaak. En het helpt ook niet dat de stad ook zalen bouwt waar de mensen zelf hun feestjes kunnen organiseren.”

Het laatste feestje

Afgelopen weekend was er nog een pensioensfeest in Ruytershove. “En dat zou wel eens het laatste feestje geweest kunnen zijn. Normaal hadden we hier ook nog een het feest van een 70-jarig huwelijksjubileum, maar die mensen zien dat ook in het water vallen. We hadden ook heel wat verenigingen en bedrijven die hier al jarenlang kwamen. Maar ook babyborrels, communies en kleinere trouwfeesten vonden hier plaats. We moeten nu voor een maand dicht, maar ik zie het al zo voor mij dat ze daar nog een maand zullen aan vastplakken. Dat we dan kerst en nieuw zullen mogen vieren en dat daarna de boel weer op slot gaat. Zo moet je toch kapot.”

Het zou ook wel eens het einde van de feestzaal kunnen inluiden. “Je moet het maar eens nakijken. Eerst zijn grote zalen ermee gestopt: van de Visscherie tot Cofar. En nu begint men aan de kleintjes. We werken ook met te kleine marges. Als je zaak draait, is dat geen probleem. Maar als ze je verplicht sluiten, dan is er geen overleven aan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.