Onze provincie heeft de hoogste belasting op gebouwen, Unizo roept gemeenten op tot actie

Op de kaart is duidelijk te zien dat West-Vlaanderen een rode vlek vormt.
Redactie KW

West-Vlaanderen is de negatieve koploper op het vlak van het heffen van belasting op gebouwen. Het West-Vlaams gemiddelde ligt liefst 25 procent hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Unizo West-Vlaanderen roept de lokale besturen op om zo snel mogelijk de zogenaamde opcentiemen op onroerende voorheffing, zo snel mogelijk te verlagen om ondernemers de nodige zuurstof te geven in de coronacrisis.

Een decreet dat recent door het Vlaams parlement werd goedgekeurd, voorziet in de mogelijkheid voor lokale besturen om de belasting op gebouwen, de zogenoemde opcentiemen op de onroerende voorheffing, te verlagen naar aanleiding van deze coronacrisis. Ze hebben daarvoor tijd tot 20 mei 2020. Unizo West-Vlaanderen roept de lokale besturen daarom op om spoedig gebruik te maken van dit uitstel. Op die manier ondersteunen ze hun ondernemers.

De cijfers tonen alvast aan dat er in West-Vlaanderen ruimte is voor een verlaging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Het Vlaamse gemiddelde staat op 897. Enkel Ardooie (598) en De Haan (881,61) zitten onder dat gemiddelde. Van de 75 Vlaamse steden en gemeenten die meer dan 1000 opcentiemen aanrekenen, liggen er maar liefst 56 (!) in West-Vlaanderen. Dat zorgt voor een West-Vlaams gemiddelde van 1123,05, met een weinig eervolle eerste plaats voor Alveringem (1417).

“De verlaging van de opcentiemen heeft een budgettaire impact. Maar een verlaging van belastingen betekent ook een verhoging van de koopkracht. Wat ten goede komt van de economie, met inbegrip van de lokale economie”, weet Wouter Blomme, directeur Unizo West-Vlaanderen.

Dringende beslissing nodig

“Een verlaging van de onroerende voorheffing zorgt immers voor een directe verlaging van de belasting voor ondernemers die eigenaar zijn van hun pand”, licht Wouter Blomme toe. “Bovendien kan een verlaging van de opcentiemen verhuurders aanzetten om een uitstel of kwijtschelding van de huur te verlenen. Lokale overheden moeten dan wel nu schakelen, vermits de beslissing genomen moet worden voor 20 mei.”

Onze provincie heeft de hoogste belasting op gebouwen, Unizo roept gemeenten op tot actie

Sinds 2020 hebben steden en gemeenten ook de mogelijkheid om verschillende tarieven in te voeren. Zo kunnen ze bepaalde doelgroepen net dat extra duwtje in de rug geven. In West-Vlaanderen maakt voorlopig enkel Gistel gebruik van deze mogelijkheid.

“Naast een algemene verlaging zou men ook kunnen opteren om te variëren in de tarieven. Zo kan men startende ondernemers aantrekken door voor hen een lager tarief te voorzien. Of – waarom niet – alle commerciële ruimtes volledig vrijstellen”, oppert Wouter Blomme.

Ontdek hier hoe het zit in jouw gemeente

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.