Onze pluimveesector vreest Oekraiënse eieren niet maar houdt de vinger aan de pols

GF © GF
Jos Remaut

Op vrijdagavond 10 maart komt de Landsbond van Pluimveekwekers in zaal De Vossenberg bijeen voor zijn jaarlijkse statutaire vergadering. Vlaams volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd (Open VLD) zal er de leden toespreken over de uitdagingen van de pluimveesector.

Ook de problematiek van de import van Oekraïense eieren op de Europese markt zal hij aankaarten. Het is al een paar jaar dat hij dit dossier volgt. “Eigenlijk is het allemaal begonnen door de oorlog in de Krim”, zegt Francesco. “De Europese Unie vond dat ze iets moest doen om Oekraïne te steunen, en onder leiding van toenmalig eurocommissaris Karel De Gucht werd een handelsakkoord onderhandeld waarbij Oekraïne voor een heffingenvrij contingent van 1500 ton eieren en 3000 ton eiproducten kon gaan exporteren naar de Europese Unie.”

“In 2014 was dit nog eerder bescheiden, met amper 163 ton, maar ondertussen zitten we voor 2016 (januari tot november) al aan bijna 7.600 ton, wat een verdubbeling is bij het jaar ervoor. Voor onze markt vormt die invoer tot op vandaag niet echt een bedreiging, temeer daar die voor ons land beperkt is tot 3.000 ton per jaar, wat slechts 3 % is van onze eigen productie, en ons land ook niet tot één van de uitgelezen exportlanden behoort voor Oekraïne. En ondertussen blijkt de import uit bijvoorbeeld India fel te zijn geslonken.”

Forse investeringen

“Onze Vlaamse pluimveekwekers stellen het al bij al goed”, onderstreept Francesco. “De prijzen die ze krijgen zijn okee, en we stellen vast dat ook heel wat jongeren zich aangetrokken voelen tot deze sector. In de pluimveebranche gebeuren er momenteel ook heel grote investeringen. Op zich getuigt dit uiteraard van een groot geloof in de stiel, maar anderzijds moeten we toch opletten dat we niet aan overinvestering gaan doen. Want de nieuwe investeringen leiden hoe dan ook tot schaalvergroting, en als het aanbod groter wordt dan de vraag, dan komen de prijzen onder druk.”

“We moeten dus zeker de vinger aan de pols blijven houden”, besluit Francesco Vanderjeugd. “Temeer daar er door sommigen ook getwijfeld wordt aan de officiële cijfers, onder meer door beweringen als zou er ook nog een illegaal importcircuit naar verwerkende bedrijven uit de voedingsindustrie zou bestaan via Polen. Ik stelde hierover onlangs een parlementaire vraag aan minister Schauvliege, en vroeg haar ook een stand van zaken over het dierenwelzijn in Oekraïne. Het land heeft immers een overgangsperiode gekregen om zich aan te passen aan de Europese regels ter zake. De minister liet weten dat het aan de Europese Commissie is om deze vraag te beantwoorden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier