Onze Man op pad tijdens de Kortrijkse zomerbraderie: “Een ideale uitsmijter”

© TV
Redactie KW

De grote massa viel er vrijdag niet te bespeuren en daar zat het miezerweer voor veel tussen. De regen van vrijdag bleek na twee braderiedagen verdwenen en plaats gemaakt te hebben voor lichte wolkjes. De partytenten waarborgen droge kleren en hier en daar dook zelfs een gezellig terrasje op.

Vrijdag: Veel gemiezer, hopen op zomer

We noteren het eerste weekend met stip in onze agenda, want dat gaat de zomerbraderie traditioneel van start. Dit weekend staat geheel in het teken van kleur en catwalk wat ervoor zorgt dat de straten danig zullen opfleuren. Niet alleen van de honderden koopjesjagers maar eveneens van de modellen die menig ‘catwalk’ zullen veroveren in de binnenstad om het met een beeldspraak te zeggen. Tussen de vele werken die nog even zullen aanhouden ontdekken we heel wat verborgen standhouders met leuke kraampjes

We tikken af op 16.10 uur, de braderie is al een aantal uren aan de gang maar de school zou juist moeten eindigen. Een uitgelezen kans voor de jeugd om nog vlug hen slag te slaan alvorens ze richting huis vertrekken en vermoeid de zetel inploffen. Onze eerste stop brengt ons bij een Kortrijkse handelaar die de Num Nut-shop uitbaat in de Wijngaardstraat. De straat die parallel loopt met de Lange Steenstraat maar door menig shopliefhebber vaak vergeten wordt. De winkel staat gekend onder de klanten gekend als sneakershop die exclusieve merken en modellen verkoopt tegen eerlijke prijzen.

Geoffrey Claret, uitbater van Num Nut sinds 2014
Geoffrey Claret, uitbater van Num Nut sinds 2014© TV

“De opkomst van het volk is matig, laat de uitbater Geoffrey Claret ons weten. In vergelijking met andere jaren valt het op dat het beduidend rustiger is op de eerste dag. Wellicht speelt het weer ons parten want de regenbuien kletteren op ongeoorloofde momenten om ons hoofd.

De winkel ligt in een zijstraat van de hoofdstraat en wordt vaak gebruikt als doorgangsweg. Fietsers en brommers vinden het gemakkelijker om langs hier te rijden en zo weinig volk te moeten dwarsbomen. Tijdens de braderie betert dit wel en hij kijkt rooskleurig naar morgen en overmorgen. De weerdiensten voorspellen op zijn minst meer zon en minder regen wat zorgt dat de mensen sneller naar buiten zullen kopen”.

In de Lange Steenstraat is het dan weer koppen lopen. Heel wat shoppers hopen blijkbaar hun slag te slaan, zo ook Tara en Rutger die we ontmoeten te K in Kortrijk na een lange wandeling doorheen de Kortrijkse straten.

Rutger en Tara
Rutger en Tara© TV

“We zijn al aanwezig sinds 14 uur en kwamen eigenlijk shoppen voor mijn vriendin”, zegt Rutger. “Het lot besliste er echter anders over waardoor ik meer mee heb dan zij. We blijven nog even dus wie weet gaat ook Tara met een zak vol kleren of accessoires naar huis.”

Zondag: Studenten op verkenning

Twee dagen latere wandelen we Kleine Sint-Jansstraat richting Grote Kring en laten de Sint-Maartenkerk in al zijn glorie onze ooghoeken bespelen. Kort daarna is het tijd om de Grote Markt een bezoekje te brengen. We nemen Compagnie with Balls – Join the Parade waar in de verte en begeven ons dichterbij. Wellicht is het gezelschap net bezig met opzetten want de grote massa blijft nog even achterwege. De oefentirade lijkt alvast veel belovend.

Compagnie with Balls - Join the Parade.
Compagnie with Balls – Join the Parade.© TV

“Gegarandeerd swingen” belooft de website van Stad Kortrijk ons en de muziek wind daar zeker geen doekjes om. Met de stralende zon op onze rug zien we spontaan enkele omstaanders aanstalten maken tot een dansje. Niet kort daarna spreken we met Wout De Baere en Dagmar Van De Velde. Beide afkomstig van Aalst maar voor de gelegenheid op bezoek in Kortrijk … Of zit er toch meer achter?

Wout gaat New Media and Communication Technology studeren aan Howest Kortrijk en het leek de uitgelezen kans voor beiden om niet alleen het studentenkot maar eveneens de stad te ontdekken tijdens dit weekend.

Dagmar van de Velde en Wout De Baere.
Dagmar van de Velde en Wout De Baere.© TV

“We zijn afkomstig van Aalst maar door mijn studies ben ik uitgeweken naar Kortrijk. Ik blijf hier het hele jaar op kot en hoop uiteraard de geneugten van Kortrijk te mogen leren kennen. Ik zie hier vooral het biermerk Omer opduiken en moet er dringend eens werk van maken om te ontdekken waarom dit zo gekend is”, vertelt hij.

Op de vraag of Kortrijk hem in de eerste dagen al lag is het antwoord duidelijk “Kortrijk heeft veel te bieden maar ik heb het gevoel dat ik nog veel meer moet rondsnuffelen. De braderie zorgt ervoor dat ik de sfeer al kan ontdekken maar ik ben ook zeer benieuwd naar de bijzondere straatje en andere leuke evenementen.”.

Zondag is zon-dag: de septemberbraderie verloopt rustig en gezellig. Een ideale afsluiter van het weekend.
Zondag is zon-dag: de septemberbraderie verloopt rustig en gezellig. Een ideale afsluiter van het weekend.© TV

De septemberbraderie loopt op deze zondag langzaam naar zijn einde toe maar de vele terrasjes, bierbus, springkastelen en randanimatie houden nog even aan. De ideale uitsmijter voor jong en oud alvorens de werk of schoolweek weer van start gaat.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier