Onderzoekscentrum Inagro in Beitem test vaste rijpaden in landbouw

Redactie KW

Het West-Vlaamse provinciaal kennis- en onderzoekscentrum Inagro in Beitem start een proefproject met een tractor met breed spoor die voor een lange periode op vaste rijpaden zal rijden.

Bedoeling is de impact op de bodem tussen de sporen te onderzoeken. Inagro kocht daarvoor een speciale tractor, die dinsdag werd voorgesteld. Inagro experimenteert al langer met vaste rijpaden, maar dan per seizoen. Nu wordt een langetermijnproject opgezet na een verkenningsronde met een innovatiegroep van biologische telers in Nederland, waar de techniek al langer wordt met succes toegepast.

Tot 10 procent meeropbrengst

Op basis van dat bezoek en de gunstige resultaten in het eigen proefveld werd een tractor omgebouwd naar een spoorbreedte van 3 meter. Alle bewerkingen gebeuren dus tussen de wielen. Bovendien is de tractor uitgerust met een GPS-toepassing, waardoor de tractor volledig autonoom kan rijden.

Het is de bedoeling dat die tractor een aantal jaar zoveel mogelijk dezelfde rijpaden volgt. Daardoor wordt bodemverdichting door de veelvuldige bewerking met een zware tractor tegengegaan. Tussen de sporen ontwikkelt zich een optimale bodemstructuur waarin planten vlot wortelen en groeien. Nederlands onderzoek op biologische akkerbouwbedrijven die ‘op vaste rijpaden rijden’, toonde een meeropbrengst van 5 tot 10 procent aan en stelde onder andere ook een beter waterbergend vermogen van de bodem vast.

Proefveld met bloemkolen

De techniek is in Vlaanderen nog niet toegepast omwille van het kleinschalige en versnipperde karakter van het (biologische) landbouwlandschap. Inagro wil onderzoeken hoe de techniek kan geïmplementeerd worden in het Vlaamse landschap. Het kenniscentrum legde daarom half april een proefveld aan met bloemkolen.

(Belga)