Ondernemers uit Bissegem en Harelbeke ontwerpen unieke zakasbak: “Gooi je peuken niet op de grond!”

Maxime Samain en Stefaan Coone in de garage die voorlopig dienst doet als werkruimte. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Een geweldig idee ook echt tot uitvoering brengen: het is een uitdaging waar velen hun tanden op stukbijten. Stefaan Coone (54) en Maxime Samain (41) slaagden er wel in: hun eerste ‘Belgian made’ zakasbak is sinds kort niet enkel een idee, maar een gepatenteerd product.

“Het idee ontstond toen ik ‘s ochtends naar mijn werk wandelde. Ik ben zelf een roker en vond niet meteen een asbak in de buurt”, vertelt Stefaan Coone uit Bissegem. “Daarnaast viel het mij op hoeveel sigarettenpeuken ik overal op straat zag liggen. Het enorme aantal irriteerde me. Ik ben gaan nadenken over een instrument voor rokers om hun as en sigarettenpeuken op een nette en veilige manier te kunnen opbergen. Daarnaast vond ik het belangrijk dat het product in België gemaakt kon worden en dat het makkelijk in een broekzak zou passen.”

Hip en trendy

Collega Maxime Samain uit Harelbeke sprong mee op de kar. “Het voorbije jaar hebben we maar liefst 16 prototypes ontworpen. Pas na heel wat marktonderzoek bij rokers zijn we tot een finaal ontwerp gekomen: een hip en trendy product dat volledig herbruikbaar, recycleerbaar en onbrandbaar is.” De pocket-asbak mét aansteker kreeg de naam SiCo, kort voor sigaretcontainer. Wie zijn sigaret in de SiCo steekt, hoeft niet te vrezen voor brandgevaar. Door het luchtdichte ontwerp dooft het smeulende restant vanzelf uit. Ook de geur kan zo niet ontsnappen. Daarna kan de asbak simpelweg in de vuilnisbak worden geleegd. “Met de SiCo vermijd je GAS-boetes voor peuken op straat te gooien, maar we focussen voornamelijk op het ecologische aspect. Maar liefst twee derde van de peuken belandt namelijk in de natuur. De natuurlijke afbraak ervan neemt jaren in beslag”, aldus Stefaan.

De SiCo is herbruikbaar, recycleerbaar en onbrandbaar

Op lange termijn hopen de twee ondernemers met hun bedrijf Cosaverde actief te zijn op festivals, om jongeren te sensibiliseren hun peuken niet zomaar op de grond te werpen. “Het is een droom om op festivals als Alcatraz of Graspop bezoekers te kunnen aansporen om hun peuken op een verantwoorde manier weg te werpen. Als we daar ons product aan de man zouden krijgen, zijn we een stuk dichter bij een mooiere toekomst”, vertelt Stefaan.

De ambitieuze ondernemers hebben nog plannen naast de SiCo-zakasbak. In de toekomst hopen ze bijvoorbeeld de SiCo+ te kunnen ontwerpen: een wandasbak die ingesteld is op de SiCo. “Als dit lukt, hopen we om van daaruit de ecologische cirkel rond te krijgen. De bedoeling is dan om die peuken te laten ophalen en te recycleren in een gespecialiseerde firma in Frankrijk. Zo is de ecologische cirkel gesloten en ons doel behaald. We zijn inmiddels al volop bezig met de prototypes”, besluit Maxime. Wie zelf ook een SiCo op zak wil hebben, kan die voor 4,95 euro aanschaffen bij een aantal lokale handelaren.

Info: www.cosaverde.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier