Ondernemer Dirk Van den Bossche koopt in één klap twee bekende Brugse hotels

Dirk Van den Bossche kocht in één adem hotel Die Swaene (foto) én hotel Anselmus. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Zakenman Dirk Van den Bossche is bezig aan een heuse veroveringstocht in de Brugse toeristische sector. Hij runde al een foltermuseum, wafelhuis en ijssalon, maar kocht nu in één klap twee Brugse tophotels: Die Swaene en Anselmus. “Vrienden verklaren mij gek dat ik hier op mijn 63ste nog aan begin”, lacht Dirk, die in zijn lange carrière ook nog Afrikaanse voetbaltalenten naar Europa bracht.

Er beweegt iets in de hogere regionen van de Brugse toeristische sector. Twee bekende familiaal gerunde hotels komen in nieuwe handen. De flamboyante zakenman Dirk Van den Bossche uit Sijsele kocht in één klap de hotels Die Swaene en Anselmus.

Viersterrenhotel Hotel Die Swaene, gelegen aan de Steenhouwersdijk, kwam in 1981 in handen van Hubert Hessels, die het samen met zijn familie uitbouwde tot een van de meeste prestigieuze hotels van Brugge. Later kwam dan ook de tweede generatie in de zaak. Maar nu geeft de familie Hessels het hotel uit handen. De familie was al een tijdje op zoek naar een koper en kwam met Dirk Van den Bossche tot een overeenkomst.

“Voor mij was het een mooie opportuniteit. Ik noem het zelfs een jongensdroom die in vervulling gaat, want ik heb al altijd actief willen zijn in de hotelsector. Het is mijn bedoeling om Die Swaene opnieuw naar een topniveau te brengen. We hebben al grondig gerenoveerd en vernieuwd en gaan daar nog een tijdje mee door tot alles naar wens is. Zo werd het zwembad al aangepakt en hebben we daarbij ook een nieuwe sauna met douche en andere wellnessfaciliteiten voorzien.”

Werkgelegenheid creëren

In één adem kocht Dirk Van den Bossche ook een ander bekend Brugs hotel: driesterrenhotel Anselmus in de Ridderstraat, sinds jaar en dag uitgebaat door de familie Cobbaert. “Ronny Cobbaert heeft daar 25 jaar keihard gewerkt en nu wil hij wat gaan profiteren van het leven. Anselmus is een mooi hotel dat in zeer goede staat is. We willen dit zeker zo houden en eventueel op termijn naar een viersterrenstatus gaan. Door het verwerven van de twee hotels, kunnen we naar samenwerkingen gaan die voor de beide interessant zijn. Al is het zeker niet de bedoeling dat er personeel afvloeit. Integendeel: er worden zelfs een aantal mensen extra aangeworven. Ik wil mezelf daarvoor niet al te veel op de borst kloppen, maar met alle investeringen in Brugge, dus ook onze zaken in Wollestraat, zorgen we toch voor behoorlijk wat werkgelegenheid.”

Lang voor ik in de horeca actief was, bracht ik schoenen van Adidas en Puma aan de man in Afrika

In de diverse zaken van Dirk werken zo’n 20 mensen. Dirk Van den Bossche is dan ook al langer actief in de Brugse toeristische sector. In de Wollestraat startte hij in 2014 met het Torture Museum Oude Steen, ook wel bekend als het foltermuseum. Enkele jaren daarna lanceerde hij er het House of Waffles waar hij, opmerkelijk, geen zoete maar hartige wafels aan de man brengt.

En onlangs nog opende de ondernemer er ijssalon The Unicorn House, waar alles in het teken van de kleur roze staat. “Al die zaken behoren tot één pand dat ik meer dan 20 jaar geleden al heb aangekocht als investering. De kelder, waar nu het foltermuseum gevestigd is, werd jarenlang verhuurd als cocktailbar. Ik heb indertijd nooit gedacht dat we met de familie die ruimtes allemaal zelf zouden gaan exploiteren, maar nu is het dus toch zo ver.”

Afrikaans voetbaltalent

Dirk Van den Bossche is nog niet altijd actief in de toeristische en horecasector. Hij is afkomstig van Bornem en is licentiaat in de rechten van opleiding. De eerste vijf jaren van zijn loopbaan was hij actief in het bankwezen, waar hij verantwoordelijk was voor de regio Oost- en West-Vlaanderen. “Daarna ben ik gaan werken als trader, met mijn eigen vennootschap. Ik verkocht onder meer heel wat sportartikelen, wereldwijd. Zo bracht ik ook sport- en voetbalschoenen van de merken Puma en Adidas aan de man in Afrika. Ik wist dat dit voor die bedrijven onontgonnen terrein was en maakte me sterk dat ik die markt zou kunnen aanboren”, zegt Dirk.

Daar had Dirk zo zijn eigen strategie voor. “Ik ontwikkelde sociaal-sportieve evenementen zoals straatvoetbalfestivals, in Nigeria onder meer. De jonge spelertjes konden zo ook sportschoenen winnen. We gingen op zoek naar de beste spelertjes, via selectieproeven, en stelden een ploeg samen, waarmee we deelnamen aan een tornooi voor jonge voetballers, de Meridian Cup. In die tijd werd ik zelfs benaderd door mensen uit de Italiaanse eerste klasse die interesse hadden in enkele van de spelers. Eén van hen is zelfs bij topclub AC Milan terecht gekomen en speelde later in de Belgische eerste klasse: Mohammed Aliyu Datti. En via Antoine Vanhove van Club Brugge kon er eentje bij Blauw-Zwart gaan spelen: Aminu Sani. Sport heeft me altijd wel geboeid, zo ben ik nog altijd voorzitter van Wimme Boxing Club hier in Brugge. Daar ga ik ook zelf graag eens sparren, onder meer met mijn goede vriend Fernand Janssens van mossel- en visrestaurant Breydel De Coninc.”

Blijven ondernemen

En nu is Dirk Van den Bossche, vader van Julie en Charles, op zijn 63ste aan een nieuwe uitdaging begonnen in het hotelwezen. “Mijn familie speelt hierin ook wel een belangrijke rol. Eigenlijk heb ik liefst dat er gezegd wordt dat de zaken gerund worden door de familie Van den Bossche. Mijn vrouw, zoon en dochter zijn zeker ook betrokken. Ik was onlangs op een huwelijksfeest waar het nogal over de tongen ging dat ik twee hotels had gekocht. ‘Je bent gek dat je daar op jouw leeftijd nog wil aan beginnen; al die stress…’ klonk het hier en daar. Maar wat moet ik anders doen? Hele dagen thuis zitten? Of elke dag op café gaan en pinten drinken? Dan zou ik nog tien kilo zwaarder staan! (lacht). Neen, ik voel me fit en gezond en wil actief blijven; ik wil blijven ondernemen.”