Ondernemen in coronatijden: Jan’s Café wordt Gastrobar Sam

Gillian Lowyck

Net na Valentijn startten Sam Vancoppenolle en Lien Ryckewaert met grondige verbouwingswerken aan Jan’s Café. Deadline: de tweede week van de paasvakantie. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Uiteindelijk duurden de verbouwingen bijna vier maanden in plaats van de voorziene zeven weken. Vandaag zijn Sam en Lien volledig klaar om de deuren van de vernieuwde zaak te openen. En binnenkort komt er in hetzelfde pand een nieuwe bar in de Langestraat.

Jan’s Café in de Van Iseghemlaan is al heel wat jaren een vaste waarde in Oostende. Het restaurant bestaat sinds 1994 en werd opgericht door Jan Van Snick. Sam Vancoppenolle (31) nam de zaak over in 2011. “Jan was als een tweede vader voor mij”, vertelt Sam. “Maar na tien jaar was het tijd voor verandering. De naam Jan’s Café was trouwens ook verwarrend, zeker voor wie hier langskomt en de zaak niet kent. We zijn een restaurant, geen café. Daarom hebben we het interieur aangepast, een nieuwe kaart gemaakt én een nieuwe naam uitgekozen.”

Korte keten

Jan’s Café heet voortaan Gastrobar Sam. “We willen een laagdrempelige zaak zijn, waar je toch nog gastronomisch kan genieten”, legt Sam uit. “Gastrobar dekte deze lading perfect. Je zal hier gerust kunnen aperitieven aan de bar. Op de kaart zetten we hard in op korte keten. We zijn niet vegetarisch, maar zijn wel van het principe: less but better. Minder vlees eten dus, maar áls je vlees eet, dan wel van de beste kwaliteit. Ook groenten en fruit zijn lokaal. Voor wijn werken we onder andere samen met wijnboeren uit Spanje. En het spreekt voor zich dat de vis lokaal is én nachtvers gevangen. Ook minder bekende vissen zal je bij ons op de kaart vinden.”

Vertraging

De zaak onderging een grondige verbouwing. “We zijn gestart met de werken net na Valentijn. De bedoeling was om de tweede week van de paasvakantie te kunnen openen. Dat is helaas niet gelukt… Veel mensen zeiden ons: ‘wat een geluk dat je verbouwingen net vallen wanneer je moet sluiten’. Maar dat hebben we totaal niet zo ervaren, want je financiële buffer is volledig weg”, zucht Sam.

We kunnen opnieuw openen, maar niet op volledige capaciteit. De kans is klein dat het rendabel zal zijn

“De eerste drie weken – voor de crisis – waren we hier non-stop aan het werk met 18 mensen. Dat ging goed vooruit. Plots viel alles stil, want de social distancing kon niet gegarandeerd worden. Een drama. Ik ben zelf elke dag verder blijven werken, maar we hebben natuurlijk heel wat vertraging opgelopen.

De week dat de lockdown van start ging, moesten ze normaal gezien de ramen plaatsen. We hebben het maanden met een paar planken moeten doen…”

Bar

Het pand van Gastrobar Sam loopt door tot aan de Langestraat. Die ruimte werd nu helemaal aangepakt. Lien Ryckewaert, de vriendin van Sam, baatte tot voor kort Morris uit aan het Mijnplein. Zij zal instaan voor de bar. “We hopen om zo snel mogelijk te kunnen starten, maar plakken er nog geen datum op”, zegt Lien. “Het was de bedoeling op op 1 juni te openen. Heel ons draaiboek is in het water gevallen. Misschien doen we deze zomer een pop-up, dat valt nog af te wachten. Voorlopig zien we het najaar wel haalbaar.”

In de bar – waarvan de naam nog geheim blijft – zal huisgemaakt centraal staan. “We serveren geen eten, maar voor huisgemaakte, lekkere mocktails of cocktails, zal je bij ons aan het goede adres zijn. Klanten zullen kunnen genieten van onze kwalitatieve wijnen alsook van verschillende streekbieren”, vertelt Lien, die recent een opleiding aan de European Bartender School volgde. “Voor alle duidelijkheid: Gastrobar Sam en de bar zijn twee aparte zaken”, pikt Sam in. “Maar de kwaliteit is wel in beide zaken gegarandeerd.”

Koffiedik kijken

Voor Sam en Lien zit er een erg stressende periode op. In plaats van zeven weken verbouwingswerken, duurde het uiteindelijk bijna vier maanden. Ze kijken uit naar de heropening van de zaak. Toch wachten ze ook bang af. “We kunnen opnieuw openen, maar niet op volledige capaciteit. De kans is klein dat dat rendabel zal zijn. Normaal gezien hebben we in het restaurant de plaats voor 42 personen. Nu, met de anderhalve meter afstand, zullen dat er maar twintig zijn. Buiten kunnen 25 mensen eten, vandaag is er plaats voor twee tafels van vier personen.”

“We zijn ook benieuwd hoe de mensen gaan reageren”, gaan Sam en Lien verder. “We hebben al redelijk wat reservaties binnen. Toch vragen we ons af of dat enkel de eerste week zal zijn. Mensen kijken uit om weer eens op restaurant te gaan en blijven daarna misschien weer thuis. Dat is nog koffiedik kijken. Toch kijken we er naar uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier