Ondanks protest milieuorganisaties geen kat op infovergadering uitbreiding kippenbedrijf in Lo-Reninge

© TP
Redactie KW

Na het recente protest van milieuorganisaties kwam er niemand opdagen op de infovergadering over de uitbreidingsplannen van het kippenbedrijf van Declerck. De familie en schepen van Landbouw reageren verontwaardigd.

Koen Declerck (44) wil zijn landbouwbedrijf in Lo-Reninge uitbreiden met nieuwe stallen om de capaciteit te verhogen van 81.400 naar 181.000 slachtkuikens. Op de eerste infovergadering op 28 augustus 2019 kwam een tiental buurtbewoners opdagen, maar het was uiteindelijk de West-Vlaamse Milieufederatie die een bezwaar indiende en beroep aantekende tegen de vergunning. Dit werd ondersteund en bekend gemaakt via een persbericht van Greenpeace, dat door verschillende media werd verspreid. Declerck, zijn vrouw en hun vijf kinderen stonden plots in het oog van een mediastorm. Muisstil was het echter op de nieuwe infovergadering in het ontmoetingscentrum van Pollinkhove. De enige aanwezigen: een ambtenaar van het Vlaams Departement Omgeving, schepen van Landbouw en de familie Declerck zelf.

“Hebben we dan al die weken voor niets afgezien?”

“Ons gezin ging de voorbije weken gebukt onder grote stress door die heksenjacht. We zijn verbaasd dat we hier alleen zitten. Hebben we dan al die weken voor niets afgezien?”, vraagt Koen zich af. “Het is nu duidelijk dat het protest van de milieubewegingen niet lokaal gedragen is. Dat bezwaarschrift viseerde vooral het landbouwbeleid. Getuige enkele concrete fouten in dat ene bezwaarschrift: ik werd verkeerdelijk Kurt genoemd en we zouden een industriebedrijf zijn, dat seizoensarbeiders inschakelt. Wij zijn net een schoolvoorbeeld van een familiaal landbouwbedrijf. Ja, we breiden uit, maar dat is noodzakelijk om het bedrijf rendabel te houden voor onze kinderen. Wij hadden critici liever hier te woord gestaan, dan hun opmerkingen straks te moeten lezen in persberichten of bezwaren die achter onze rug verstuurd worden.”

Ondanks protest milieuorganisaties geen kat op infovergadering uitbreiding kippenbedrijf in Lo-Reninge
© TP

“Ik vind het ook jammer dat er niemand aanwezig was”, aldus schepen van Landbouw Johan Matthys (Dynamisch). “De gemeente zal een positief advies uitbrengen, want al onze opmerkingen werden geïmplementeerd in de nieuwe plannen. Er werden onder meer hogere luchtkokers en keermuren voorzien om de geurhinder te beperken. Er komt een groenscherm en de muren krijgen een bruine kleur. Het dossier is correct en voldoet aan de normen. Spijtig dat de exploitant dit niet kan duidelijk maken aan wie bezwaar heeft. Een gemiste kans.”

“Alles duidelijk” vroeg Matthys na de presentatie van de plannen. “Voor ons wel”, grapte Declerck. “Dat er nu maar snel beslist wordt!” De beslissing van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) volgt tegen 3 oktober.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier