Ondanks corona: evenveel nieuwe ondernemers als vorig jaar in West-Vlaanderen

Heel wat West-Vlamingen waagden de stap en stampten hun eigen zaak uit de grond. © Getty Images
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Is het lef? Of is het een kwestie van kansen grijpen? Of was het pure noodzaak? In elk geval hebben zich van maart tot eind augustus bijna evenveel mensen aan een nieuwe onderneming gewaagd als in dezelfde periode van het coronavrije 2019. Dat is op zijn minst opmerkelijk. Maar een analyse in detail leert dat er in volle lockdownperiode toch heel wat minder zaken van start gingen.

Eerst de cijfers. Tussen maart en augustus van dit jaar telde onze provincie 2.814 nieuwe zelfstandigen en 1.744 nieuwe vennootschappen. Vorig jaar waren er dat respectievelijk 2.905 en 1.702. Vergelijkbare cijfers, alleen was er dit jaar corona. Bij een gedetailleerde analyse laat het coronavirus zich wel zien: in april waren er één derde minder nieuwe ondernemingen en in mei waren er één vijfde minder in vergelijking met 2019.

Pas vanaf juni zijn er meer starters dan vorig jaar, een inhaalbeweging dus. Dat beaamt Jonathan Schuermans van Unizo West-Vlaanderen. “Na de lockdown veert de economie, vanaf juni, maar zeker vanaf juli weer op. Vooral in de horeca, de bouw, het vervoer en de logistiek, de detailhandel en in de automobielsector. Starters hebben van de lockdown eerder gebruik gemaakt om hun plannen bij te schaven dan om ze op te bergen.”

Volgens de ondernemersvereniging Unizo is ook het aantal freelancers blijven stijgen. “Mensen zetten nog altijd de stap om hun eigen expertise om te zetten in een consultancy- of freelancerol”, duidt Jonathan Schuermans. “En natuurlijk zijn er ook de vrije beroepen (dokters, advocaten…) die de cijfers positief beïnvloeden. Die hebben hun activiteiten tijdens de lockdown niet stilgelegd.

Bijberoepen

Meer mensen dan voorheen kiezen ook voor het statuut van zelfstandige in bijberoep. “Mensen aarzelen om in onzekere tijden het werknemersstatuut op te geven. Een start als zelfstandige in bijberoep geeft hen de kans om hun zelfstandige activiteit uit te proberen zonder hun job als werknemer op te zeggen”, legt Jonathan Schuermans uit.

Directeur Wouter Blomme van Unizo West-Vlaanderen vindt in de cijfers een belangrijk signaal terug. “Het feit dat deze starters er, ondanks alles, voor durven gaan, toont aan dat ze er volop op vertrouwen dat het goed komt. Ondernemersvertrouwen blijft de meest essentiële startmotor om onze economie te laten draaien.”

Unizo-directeur Blomme: “Vanuit onze ondernemersvereniging willen we met man en macht ijveren voor een herstelplan, voor deze starters en bij uitbreiding voor al onze ondernemingen. En voor zo’n sterk plan hebben wij dringend een sterke federale regering nodig, die samen met de gewestregering een allesomvattend relanceplan uitwerkt.”


Zij waagden de stap

De Kortste Ketting, Kortrijk: “Nederland als voorbeeld”

Het idee bestond al langer, maar corona gaf hen het laatste duwtje in de rug, vertelt Guillaume Demeyere van het fietskoerierbedrijf De Kortste Ketting in Kortrijk. Vlak voor Kortrijk Congé startte hij met twee kompanen, Jolan Soens en Kevin Labeeuw, de onderneming op. In Kortrijk zijn al eerder pogingen ondernomen voor zo’n fietskoeriersdienst, maar door allerlei omstandigheden kwamen die nooit echt van de grond. Dat hield het jonge trio niet tegen om in juli hun ideeën over zo’n dienstverlening in de stad in realiteit om te zetten. “Precies corona gaf ons dat laatste zetje in de rug,” vertelt Guillaume. “Veel lokale ondernemers gingen op een creatieve manier op zoek om hun klanten toch te kunnen bedienen.” Om bijvoorbeeld wat via lokale webshops werd besteld, tot bij de klanten te brengen.

Guillaume, Jolan en Kevin van De Kortste Ketting.
Guillaume, Jolan en Kevin van De Kortste Ketting.© AN

Toen ze begin augustus definitief van start gingen, was het niet meteen vollen bak. “Neen”, vertelt Guillaume. “Maar dat was goed zo. Velen waren nog met vakantie, waardoor we tijd kregen om alles op punt te zetten. Ook onze software werd nog bijgestuurd.” Intussen loopt De Kortste Ketting al behoorlijk gesmeerd. “Zeker lokaal. Maar we dromen ervan om ook tussen centrumsteden zo’n service op poten te zetten. In combinatie bijvoorbeeld met bestelwagens en lokale fietshubs. In Nederland – waar ze ook over een fijnmazige fietsinfrastructuur beschikken – staan ze op dat vlak al verder.”

Comida Vegano, Lichtervelde: “Nog ruimte om te groeien”

“Het is niet ondanks maar dankzij corona dat ik met een nieuwe zaak ben gestart”, vertelt Pieter Vanderper uit Lichtervelde. “Ik vernam online dat men in Lichtervelde op zoek was naar een ontbijtservice voor Pasen. Men vond hier niets of niemand en toen dacht ik: ik riskeer het. Zo zijn we gestart. Door corona is m’n zaak er sneller gekomen dan oorspronkelijk gepland. Weliswaar in bijberoep.”

Pieter Vanderper en zijn nagelnieuwe foodtruck.
Pieter Vanderper en zijn nagelnieuwe foodtruck.© Foto Kurt

Intussen profileert Pieter zich met Comida Vegano als een cateraar die vooral, maar niet uitsluitend, plantaardige gerechten aanbiedt. “Dat is een nichemarkt, daar ben ik mij goed bewust van. We bieden ook andere schotels aan, want niet iedereen is vertrouwd met 100 procent plantaardig voedsel. Ik ben ervan overtuigd dat daar wel een markt voor is, maar mensen moeten de kans krijgen om dat eerst te proeven. De drempel is voor sommigen vrij hoog. Pas op, het zijn niet alleen veganisten die zulke gerechten willen, ook mensen met een bepaald dieet of met bepaalde allergieën zijn gebaat met plantaardig voedsel.”

“Er is dus zeker nog ruimte om te groeien. De webshop slaat voorlopig nog niet zo goed aan, maar deze week is mijn foodtruck gearriveerd. Daarmee zijn we van plan naar de markten en festivals te trekken, van zodra alle administratie daarvoor rond is”, vertelt Pieter Vanderper. Hij is vast van plan om de zaak zo uit te bouwen dat het ooit zijn hoofdberoep wordt.

Het Dierensalon, Heist: “Vlotte start dankzij corona”

Vanaf 1 juli mochten de zaken voor dierenverzorging weer open en dat was voor Mariska Strubbe meteen hét moment om haar eigen zaak Het Dierensalon in Heist te openen. Mariska is dierenverzorgster van opleiding. Ze droomde er altijd al van om een eigen salon voor dierenverzorging uit te baten. “Vorig jaar volgde ik nog een opleiding en eigenlijk was ik nog aan het studeren, toen ik besliste om maar meteen te starten op 1 juli. Eigenlijk heeft corona dus de realisatie van mijn droom versneld”, vertelt Mariska.

De zaak van Mariska kende een vlotte start.
De zaak van Mariska kende een vlotte start.© gf

Snel beslissen om te openen, betekent niet dat klanten automatisch volgen. “Maar ik was hier in de streek niet onbekend bij mensen die van dieren houden. Bovendien beschikte Heist nog niet over zo’n dierentrimsalon”, zegt ze. Het salon loopt intussen goed. “Dankzij corona. Dergelijke salons waren tijdens de lockdown gesloten. Mensen met dieren zaten echt te wachten tot ze weer openden. Toen dat gebeurde, wilde iedereen direct met zijn huisdier naar het trimsalon. De bestaande salons raakten snel overbezet waardoor klanten ook de weg naar mijn zaak vonden. Zo kende ik een vlotte start.” In Het Dierensalon in Heist trimt Mariska niet alleen honden, ook katten en knaagdieren zijn er welkom. Mariska legt de nadruk op ecologische vachtverzorging. Een konijn of cavia kan in een ruiperiode wel eens moeite hebben om de dikke vacht kwijt te raken en dan is het een kwestie van ontklitten, ontwollen of scheren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier