Onbekenden vernielen 2400 ranken op wijndomein in Bikschote

Vrijdagochtend merkte wijnboer Filip Decroix van wijndomein het Zilver Cruys op dat zijn wijngaard in Bikschote door onverlaten werd vernield.


Het gaat over een totaal van 55 are of 2400 wijnranken die definitief beschadigd zijn. Op dit moment heeft de Ieperse wijnboer nog geen enkel idee wie achter deze vandalenstreken zit. “Eerst dacht ik dat de eerste rij was aangetast door een schimmel, maar toen ik verder de wijngaard introk, merkte ik dat alle wijnranken beschadigd waren. Er moet een product over de wijnranken gegoten zijn. Ondertussen worden de stalen onderzocht door een Gents labo.”

Het was bij het aanvangen van het snoeiwerk dat de wijnboer de schade opmerkte. “Hier gaat liefst 3 jaar intensieve arbeid verloren. Ik schat mijn verlies tussen de 15.000 en de 25.000 euro.” Een idee over wie deze vandalenstreek uithaalde, heeft Filip Decroix niet. “Ik weet wel dat er vanuit bepaalde hoek nogal wat jaloezie is tegenover mijn wijnactiviteit. Verder ben ik ook geen man van de streek. Als Dadizelenaar heb ik het wat moeilijk om hier definitief aanvaard te worden. Maar daarvoor moet je nog geen deel van mijn levenswerk vernielen.”

Filip Decroix is actief in de wijnbouw sinds 2008, toen hij de eerste wijnranken aanplantte op zijn domein aan Steenstraete. Onder meer de smaakvolle kwaliteitsschuimwijn Wipers Brut wordt op het domein Zilver Cruys gemaakt.

(MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.