De omzet van de bedrijven daalt vooral door een daling van de vraag en het aantal beschikbare medewerkers. Gemiddeld halen de bedrijven 49,7 procent van hun omzet van dezelfde periode vorig jaar. Er zijn echter grote verschillen tussen de industrieën. Zo kan de sector van de materialen nog 73,2 procent van het normale omzetcijfer behouden, terwijl de digitale- en telecomsector op 66,1 procent volgt.

Slechter gaat het in de maakindustrie, die ondernemingen bundelt die machines, componenten en oplossingen voor het productieapparaat van de verwerkende en de maakindustrie levert. Zij halen slechts 15,2 procent van het omzetcijfer van vorig jaar. De sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie sleept slechts 7 procent in de wacht.

"Bijna 60 procent van de bedrijven kan nog niet inschatten wat het omzetverlies voor de rest van het jaar zal zijn. Dat komt ook omdat men eerst moet nagaan of het mogelijk zal zijn de productie voort te zetten met respect van de regels rond social distancing", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

Zes keer meer mensen thuis door ziekte dan door kinderen

Het absenteïsme ligt net boven de 10 procent in de technologische sector, vooral in de maakindustrie waarbij ziekte bijna de enige reden is. Kinderopvang is bij het absenteïsme geen relevante factor. Gemiddeld is slechts 1,6 procent afwezig om op de kinderen te passen. In 74 procent van de bedrijven is zelfs niemand afwezig door de kinderen. Gemiddeld zijn 9,8 procent van de werknemers ziek thuis. Dit is zes keer meer dan het aantal mensen dat thuis is voor de kinderen.

Zes op de tien mensen werken 'in hun kot'

Het thuiswerk is bijna verdubbeld. Werkten voor de uitbraak van het virus nog 33 procent van de mensen af en toe thuis, dan werken nu 62 procent van de mensen 'in hun kot'. In de digitale industrie stijgt dat bijvoorbeeld van 65 naar 92 procent, in de sector van materialen van 2 naar 40 procent, in de lucht- en ruimtevaart van 7 naar 55 procent.

De omzet van de bedrijven daalt vooral door een daling van de vraag en het aantal beschikbare medewerkers. Gemiddeld halen de bedrijven 49,7 procent van hun omzet van dezelfde periode vorig jaar. Er zijn echter grote verschillen tussen de industrieën. Zo kan de sector van de materialen nog 73,2 procent van het normale omzetcijfer behouden, terwijl de digitale- en telecomsector op 66,1 procent volgt.Slechter gaat het in de maakindustrie, die ondernemingen bundelt die machines, componenten en oplossingen voor het productieapparaat van de verwerkende en de maakindustrie levert. Zij halen slechts 15,2 procent van het omzetcijfer van vorig jaar. De sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie sleept slechts 7 procent in de wacht."Bijna 60 procent van de bedrijven kan nog niet inschatten wat het omzetverlies voor de rest van het jaar zal zijn. Dat komt ook omdat men eerst moet nagaan of het mogelijk zal zijn de productie voort te zetten met respect van de regels rond social distancing", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.Het absenteïsme ligt net boven de 10 procent in de technologische sector, vooral in de maakindustrie waarbij ziekte bijna de enige reden is. Kinderopvang is bij het absenteïsme geen relevante factor. Gemiddeld is slechts 1,6 procent afwezig om op de kinderen te passen. In 74 procent van de bedrijven is zelfs niemand afwezig door de kinderen. Gemiddeld zijn 9,8 procent van de werknemers ziek thuis. Dit is zes keer meer dan het aantal mensen dat thuis is voor de kinderen. Het thuiswerk is bijna verdubbeld. Werkten voor de uitbraak van het virus nog 33 procent van de mensen af en toe thuis, dan werken nu 62 procent van de mensen 'in hun kot'. In de digitale industrie stijgt dat bijvoorbeeld van 65 naar 92 procent, in de sector van materialen van 2 naar 40 procent, in de lucht- en ruimtevaart van 7 naar 55 procent.